Oproti vlaňajšku stúpla cena bravčového o desatinu, ešte pôjde hore.
BRATISLAVA. Za bravčové mäso a výrobky z neho si v najbližších mesiacoch priplatíme. Do konca roka by mohli podľa odhadov zdražieť o desatinu.
Spracovatelia hovoria, že mäso, ktoré nakupujú, za posledný mesiac zdraželo o desať až devätnásť percent.
Ceny bravčových polovíc na spracovanie stúpli podľa riaditeľa Mäsokombinátu NORD Svit vo Svite Ľubomíra Kozubíka za štyri týždne asi o 30 centov na kilogram. Dnes stoja niečo vyše dvoch eurá na kilogram.
„Pripravili sme úpravu cien výsekového bravčového mäsa a mäsových výrobkov,“ povedal Kozubík. Dodal, že zvýšenie cien bude podľa obsahu mäsa od päť do osemnásť percent.
Rokovania už rozbehli
Mäsokombinát už podľa Kozubíka požiadal reťazce o zvýšenie cien. Na odpoveď majú 30 až 60 dní.
Čas využijú na hľadanie lacnejších výrobkov. „Zvýšenie cien vstupov spôsobí pokles objemu slovenských výrobkov na pultoch zahraničných reťazcov a zníženie kvality týchto výrobkov,“ dodal Kozubík.
Povedal, že obchodníci tlačia na úpravu receptúr, zloženia a technológie tak, aby si udržali marže.
O vyšších cenách bravčového mäsa začína rokovať aj firma Berto z Vysokej pri Morave. „Vzhľadom na náš záujem zachovať úžitkovú hodnotu produktov, očakávame dohodu s obchodnými partnermi,“ povedal marketingový manažér Braňo Netri.
Rokovať s partnermi chce aj firma Tauris. Potvrdil to jej generálny riaditeľ Ľubomír Golis. Zdražovanie potvrdil aj prevádzkový riaditeľ Mecom Group František Leňo.
Reťazce zatiaľ držia ceny
Zvýšenie cien bravčového mäsa zatiaľ spotrebitelia nepocítili. „Napriek situácii na trhu Tesco ceny bravčového mäsa pre zákazníkov nezvýšilo,“ povedala hovorkyňa reťazca Zuzana Lošáková.
Dokedy to tak ostane, nepovedala. O cenách podľa nej rokuje reťazec s dodávateľmi neustále. Tvrdí však, že veľká konkurencia v maloobchode neumožní premietnuť všetky náklady do spotrebiteľských cien.
O cenách bravčového rokuje aj reťazec Lidl. Priznal to jeho hovorca Tomáš Bezák.
„Sieť COOP Jednota Slovenko v súčasnosti neregistruje od dodávateľov mäsa a mäsových výrobkov požiadavku na úpravu cien,“ povedal vrchný riaditeľ sekcie obchodu Ján Bilinský.
Zdražovania sa nebojí Peter Seidner z reťazca Moja Samoška. „Zameriavame sa na kvalitu a tam cena nie je rozhodujúca,“ povedal.
Reťazec rozbieha projekt, ktorý má na tri mesiace garantovať ceny mäsa. O cenách podľa neho rozhoduje trh: „Ak ten pôjde hore, tak sa prispôsobíme,“ dodal Seidner.
Ceny rastú všade
Za rekordne drahým mäsom sú tohtoročné enormné suchá a výpadok úrody. Tie zdvihli ceny krmív.
Výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai však za zvýšením cien vidí aj pokles produkcie bravčového mäsa u nás a drahé pohonné látky.
Ceny bravčového mäsa išli v Únii medziročne hore v priemere o 14,6 percenta, v Nemecku až 16 percent. Na Slovensku poskočili oproti vlaňajšku o 10,5 percenta, vraví analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.
„Ak nenastane prudký prepad cien krmív, tak by domácnosti mohli do konca roka zaznamenať rast cien bravčového mäsa o päť až desať percent,“ odhaduje.
Postupné zdraženie očakáva aj prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. „K nárastu dôjde, no bude to menej ako najodvážnejšie odhady,“ povedal.
Autor: Zdenka Kollarová