BRATISLAVA. Ak sa vám zdá, že v obchode nechávate za obvyklý nákup v posledných mesiacoch o čosi viac, nemýlite sa. Do konca roka by pritom mali ceny ešte poskočiť.
„Ceny potravín pôjdu do konca roka hore o päť až desať percent v závislosti od komodity,“ tvrdí riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. Najviac má zdražieť bravčové mäso a hydina. Stúpnu aj ceny vajec a pečiva.
Predpoveď komory potvrdzujú aj analytici. Prvé zdraženie zbadáme koncom tohto roka, povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. „V prvej polovici budúceho roku by ceny potravín mohli medziročne rásť o sedem až deväť percent,“ dodal.
Analytička Poštovej banky Jana Glasová predpokladá, že by sme si mohli na jeseň za potraviny priplatiť o šesť až osem percent viac ako vlani. Nie každé zvýšenie cien vstupov sa však podľa nej premietne do vyšších cien potravín. Pripomína, že ceny stráži aj zákazník, ktorý sa orientuje podľa nich.
K cene prihodí aj obchod
To, že zdraženie potravín pocítime aj na pultoch, potvrdil aj prvý viceprezident Združenia obchodu a cestovného ruchu František Ťapuš: „Bolo by naivné očakávať, že to tak nebude.“
O tom, či pôjde hore všetko, alebo len niektoré výrobky, je zbytočné dopredu špekulovať. „Obchod nemá také rezervy, ktoré by mu umožnili akceptovať plošné zvýšenie od dodávateľov,“ dodal. Obchodníci by podľa neho dokázali udržať zdraženie na úrovni pol percenta až jedného percenta, nie chystaných päť až desať.
Práve obchodníkov pritom viní z rastu cien potravín exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). „Obchodné reťazce pri potravinách pracujú s maržou 70 až 150 percent,“ vraví.
Tvrdí, že by mala zasiahnuť vláda. Tá chystá na september prvé zasadnutie Cenovej rady, ktorá bude riešiť aj ceny obilia a mlieka.
Drahé obilie a málo dažďa
Potravinárska komora vraví, že za zdražovaním je sucho a neúroda. Ceny kŕmneho obilia a sóje stúpli o polovicu.
To zvyšuje náklady chovateľom ošípaných a hydiny a aj spracovateľom mäsa. O desatinu poskočili ceny potravinárskej pšenice, pocítili to mlynári aj pekári.
Za rastom cien vidí komora aj drahé palivá či klesajúci kurz eura oproti doláru. Ceny obilia na burzách sú totiž v dolároch.
Ak by sa nezvýšili ceny, museli by výrobcovia siahnuť na kvalitu potravín. „Museli by nahradiť jednotlivé zložky, čo môže mať vplyv na výživovú hodnotu potravín,“ dodala Halgašová.