BRATISLAVA. Vyššie ceny vstupov, ktoré posledné mesiace výrobcovia potravín kryli z vlastných marží, sa zrejme v januári premietnu do cien.
Predpokladajú to analytici, ktorých predpovede zatiaľ narážajú na tvrdenia obchodníkov, ktorí si myslia, že novoročný nárast cien by spotrebiteľ neuniesol.
„Rast cien potravín by mal kulminovať v úvode budúceho roka,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
Medziročne by ceny mohli podľa neho poskočiť o sedem až osem percent. Drahšie poľnohospodárske komodity by sa tak v koncových cenách potravín prejavili približne po polroku.
Rovnako uvažuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Najvyšší rast cien čaká pri potravinách, ktoré sa vyrábajú z pšenice, sóje či kukurice. Platí to teda aj pre mäso, keďže hore išli aj krmivá. Terajšie ceny si podľa Sadovskej udržia sladkosti či káva.
Ráta aj s priemerným zvýšením cien potravín do osem percent. Rýchlejšie podľa Sadovskej obchodníkom a potravinárom spotrebitelia zdražovať nedovolia.
Obchod drží ceny
Potraviny
Aké boli ceny
V októbri zdraželi potraviny oproti septembru o 1,1 %, ceny zeleniny rástli o 2,7 %, mäso o 2,3 %, mlieko, syry a vajcia o 0,9 %, ovocie zlacnelo o 2,3 %, medziročne zdraželi v októbri potraviny a nealkoholické nápoje o 5,8 %.
Zdroj: ŠÚ SR
Obchodníci tvrdia, že tento rok už zdražovať nebudú, vo vyjadreniach o budúcnosti sú opatrnejší.
„Ceny sa nám darí držať aj vďaka vysokej konkurencii medzi dodávateľmi,“ hovorí marketingová manažérka Billy Martina Kovacs.
Vysvetľuje, že žiadosti na zvýšenie nákupných cien dostáva reťazec podľa nej denne.
Lidl už nákupné ceny zvyšoval. Hovorkyňa Tesca Zuzana Lošáková pripúšťa zdražovanie bravčového, na ktoré zatlačí na budúci rok aj požiadavka Únie na komfortnejšie podmienky na chov ošípaných.
Už rokovali
„Zákazníci sú veľmi citliví na ceny v obchodoch a každé zvýšenie sa prejaví na znížení predajnosti,“ hovorí konateľka spoločnosti Riso – R Nadežda Demeterová.
Napriek o polovicu vyšším cenám ovocia sa však zvyšovať ceny nechystá – naposledy ich menili začiatkom roka pre drahý cukor.
„Vyššie náklady sa spracovateľom hydiny podarilo na obchod preniesť len v polovičnej výške,“ hovorí Mikuláš Šranko z Hyzy. Zvyšok je čistá strata, dodáva.
Ceny zvyšovalo aj mäsiarstvo Berto z Vysokej pri Morave. Ďalšie už nechystajú.