Poľské nízkotučné maslo je v skutočnosti nátierka, tvrdia kontrolóri. Európske normy však ponúkajú rôzne verzie výkladu toho, čo je maslo.Zdroj: SVSSR
BRATISLAVA. Nie je maslo ako maslo. Vyplýva to z nových zistení Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Maslo z Poľska, ktoré našli v Kauflande, totiž neobsahovalo obvyklých 80 či 82 percent, ale iba 60 percent tuku. Volá sa pritom maslo s trojštvrtinovým obsahom tuku.
Inšpektori v nižšom obsahu tuku v masle problém nevidia. Tvrdia, že v Únii môže mať výrobok aj 39percentný podiel tuku a volať sa maslo. V názve však musí mať prívlastky, ktoré na nižší obsah tuku spotrebiteľa upozornia.
Na pulte tak môžu byť tri stupne masla: maslo bez prívlastku, maslo s trojštvrtinovým obsahom tuku a maslo s polovičným obsahom tuku.
Nátierka verzus maslo
Názvy
Ako sa odlišujú
maslo: 80 % – 90 % tuku
maslo s trojštvrtinovým obsahom tuku: 60 62 % tuku
maslo s polovičným obsahom tuku: 39 -41 % tuku
iné, napríklad maslenko: nie je maslo ani margarín, treba venovať pozornosť jeho zloženiu,
margarín: z rastlinného a/alebo živočišného tuku s obsahom 80 – 90 % tuku.
Ak sa pre niečo spomínané poľské maslo inšpektorom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy nepozdáva, nie je to obsah tuku, ale prídavné látky, ktoré obsahuje.
Poľský výrobca, firma P.H.U. JAGR by mala trojštvrtinové maslo z Kauflandu podľa nich premenovať na nátierku.
„V tomto masle boli aj iné prídavné látky, ktoré sa doň pridávať nesmú. Vtedy sa už nemôže volať maslo, lebo maslo sa skladá iba z tuku a určitého percenta vody,“ vraví Paulína Komarová z potravinovej správy. V masle boli navyše najmä emulgátory.
Toto maslo vo štvrtok kontrolóri nariadili stiahnuť zo slovenského trhu.
Jeho distribútor, firma ForTrabe však tvrdí, že si eurolegislatívu nenaštudovali dobre.
Bez prídavných látok by sa podľa nich totiž Úniou uznávané trojštvrtinové či polovičné maslo nedalo vyrobiť.
„Tieto látky zabezpečujú, aby sa udržala voda v tuku,“ vysvetľuje Dagmar Filipská z ForTrabe.
Kým firma na náš trh toto maslo priviezla, nechala si jeho zloženie odsúhlasiť štátnymi veterinármi v Bratislave. Problém v ňom videli neskôr počas kontroly inšpektori z Dolného Kubína.
Kaufland toto poľské maslo stiahol. „Zákazníci ho môžu vrátiť v ktorejkoľvek predajni Kaufland s akýmkoľvek dátumom spotreby, vrátime im peniaze,“ informovali z reťazca. Cez privátne značky sa však dostalo aj do iných reťazcov s obdobným názvom.
Či vidí v prídavných látkach v masle problém aj Brusel, sme nezistili. Za plnohodnotné maslo však považuje už to, čo má 75 percent tuku, a nie až 80 percent ako naši kontrolóri. Povedal to Andrej Králik zo zastúpenia Komisie na Slovensku.
Maslo a cholesterol
Maslá s nižším obsahom tuku sú ešte náročnejšie na výrobu ako klasické, vraví Filipská. Vhodné sú najmä pre ľudí, ktorí chcú alebo musia konzumovať menej tuku.
„Je to alternatíva pre spotrebiteľa, ktorý má napríklad vysoký cholesterol,“ hovorí Filipská.
„Slovenské mliekarne takéto maslo nevyrábajú. Ponúkajú spotrebiteľom tradičné maslo s obsahom tuku najmenej 80 percent konštantnej kvality,“ hovorí Jana Planková zo Slovenského mliekarenského zväzu.
V Rakúsku či Nemecku sú polovičné maslá bežné, povedal Jiří Berger, obchodný riaditeľ českého výrobcu mliečnych produktov Olma.
U nás na ne zatiaľ nie sme zvyknutí, ale tento trend zrejme príde aj k nám, tvrdí Berger. Olma zatiaľ vyrába tiež len maslá s vyšším obsahom tuku.