BRATISLAVA. Ak si myslíte, že obľúbené maslo od firmy Rajo, ktorá má v Bratislave závod, sa vyrába na Slovensku, mýlite sa. Od roku 2005 totiž schádza z liniek v Nemecku.
„Presunuli sme výrobu masla do Bavorska preto, že množstvá, ktoré sme vyrábali v Bratislave celý deň, vyrobia v Nemecku zhruba za hodinu,“ vraví Zuzana Stanová, členka predstavenstva firmy Rajo pre obchod a marketing. Dodala, že sa stále vyrába aj zo slovenskej smotany.
Riaditeľ sekcie obchodu obchodného systému COOP Jednota Slovensko Ján Bilinský hovorí, že v Nemecku má Rajo lepšie technológie na spracovanie na výrobu masla z trvanlivej smotany: „Takéto maslo má dlhšiu trvanlivosť.“
Napriek tomu Nemecko nepatrí medzi najfrekventovanejšie krajiny pôvodu masla, ktoré sú na pultoch našich obchodov.
Miroslav Chmelár z firmy Ahold, ktorá prevádzkuje obchody Hypernova a Albert, hovorí, že prím hrá Slovensko, potom Česko a po ňom Poľsko.