SME

Šťavnaté kuracie prsia? Je v nich štvrtina vody a prísad

Etiketa prezradí, či ste siahli po kuracom mäse, alebo výrobku, ktorý je napustený vodou, soľou a inými prísadami.

(Zdroj: Ilustračné SME - Ján Krošlák)

Etiketa prezradí, či ste siahli po kuracom mäse, alebo výrobku, ktorý je napustený vodou, soľou a iným prísadami.

BRATISLAVA. Čítať pozorne etikety sa aj pri mäse oplatí. Obzvlášť ak ide o mrazené kuracie prsia. Kúpiť sa totiž dajú aj také, čo majú prívlastok šťavnaté či krehčené. Nejde pritom o kvalitnejšie či chutnejšie mäso.

Je to mäsový výrobok z hydiny. Prečo výrobok? Stačí si prečítať zloženie na etikete.

Kým výrobok ponúkaný pod názvom kuracie prsia obsahuje kuracie prsia, v mrazených šťavnatých kuracích prsiach je len 77 percent mäsa. Zvyšných 23 percent výrobku tvorí voda, soľ, glukózový sirup, koreniny a fosfáty. Z kila mäsového výrobku tak zostane 770 gramov mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Výhodná cena

Čo to je?

Šťavnaté mäso

tak sú označené prípravky z hydiny, do ktorých výrobca pridáva vodu vo forme špeciálnych roztokov, vodu s prídavnými látkami a prísadami do mäsového prípravku vstrekuje ihlovými injektormi, po tom môže nasledovať masírovanie, v kilograme tak upraveného výrobku je 81 %, 77 % alebo dokonca iba 61 % mäsa.

Zdroj: ŠVPS SR

Takýto výrobok sme našli napríklad v obchode Billa. Marketingová manažérka Martina Kovacs tvrdí, že je to jediný takýto produkt, ktorý Billa predáva.

„Chceli sme ho ponúknuť ako cenovo výhodnejšiu alternatívu, no neosvedčil sa,“ vraví. Dodáva, že sa výrobok už len dopredáva.

Kilo šťavnatého mäsa stálo v Bille 5,79 eura. Kilogram chladených kuracích pŕs vyšiel na 7,99 eura, v práve prebiehajúcej akcii na 4,89 eura.

SkryťVypnúť reklamu

Ak vezmeme do úvahy akciovú cenu a skutočnú váhu mäsa bez vody, tak šťavnaté kuracie prsia preplatí spotrebiteľ o dve eurá a dva centy. Presne toľko stojí voda a prísady vo výrobku. Bez akcie vyjde 770 gramov výrobku o 36 centov lacnejšie.

„Celkové straty tekutiny pri rozmrazovaní a varení nastrekovaného hydinového mäsa sú až o 25 percent vyššie oproti pravému mäsu,“ vysvetľuje Pavlína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Kúpiť si pravé mäso sa tak vyplatí aj bez akcie.

Len z dovozu

„Spracovatelia hydiny, ktorí sú našimi členmi, nevyrábajú šťavnaté mäso,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Takéto spracovanie mäsa považuje za klamanie spotrebiteľa.

Zvyčajne ide o výrobky z dovozu alebo mäso, ktoré sa u nás len prebaľuje, dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Spotrebiteľ taký výrobok rozpozná, len ak si prečíta zloženie na etikete. Výrobok musí byť označený ako krehčené či šťavnaté mäso. Nesmie na ňom chýbať označenie prípravok z hydinového mäsa či mäsový prípravok z hydinového mäsa. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy tvrdia, že od začiatku roka nezistili, že by bol takýto tovar chybne označený.

„Spotrebiteľ nemá možnosť rozoznať zabalené zamrazené krehčené mäso od prirodzene spracovaného mäsa,“ dopĺňa Mikuláš Šranko, hovorca spoločnosti Hyza, ktorá takéto mäso nevyrába.

Rozdiel uvidí až po rozbalení. Upravené mäso je totiž mäkšie, púšťa roztok, jeho povrch je poškodený od ihiel, ktoré doň tlačia vodný roztok.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (30. 4. 2025)
USD 1.137
AUD 1.775
CZK 24.922
JPY 162.280
CAD 1.575
GBP 0.850
HUF 404.040
PLN 4.271
CHF 0.939
SEK 10.962

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 344
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 912
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 169
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 751
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 218
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 696
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 607
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 289
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 252
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 20 529
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 364
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 059
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 470
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 814
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 507
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Peter Pollák ml., Igor Matovič a Lukáš Bužo (všetci hnutie Slovensko) počas rokovania parlamentu 1. apríla 2025.

Na rýchle a vysoké zadlženie nie je v súčasnosti žiadny dôvod, tvrdí expremiér.


TASR 4
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (uprostred) pózuje s predstaviteľmi Iniciatívy troch morí vo Varšave 29. apríla 2025. Slovensko zastupuje prezident Peter Pellegrini (druhý zľava).

Prezident sa zúčastnil ha samite krajín Trojmoria vo Varšave.


TASR 4
Sklad spoločnosti Amazon v Kalifornii.

Biely dom mal na spoločnosť tlačiť. Hovoril o nepriateľskom akte.


TASR
Premiér Robert Fico (v pozadí) a minister financií Ladislav Kamenický.

Na dosiahnutie cieľov sa odhaduje potreba ďalších konsolidačných opatrení.


TASR 4
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 289
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 252
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 20 529
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 364
  5. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 059
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 470
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 814
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 507
  1. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  2. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  4. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  5. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  6. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  7. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  8. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
SkryťZatvoriť reklamu