Etiketa prezradí, či ste siahli po kuracom mäse, alebo výrobku, ktorý je napustený vodou, soľou a iným prísadami.
BRATISLAVA. Čítať pozorne etikety sa aj pri mäse oplatí. Obzvlášť ak ide o mrazené kuracie prsia. Kúpiť sa totiž dajú aj také, čo majú prívlastok šťavnaté či krehčené. Nejde pritom o kvalitnejšie či chutnejšie mäso.
Je to mäsový výrobok z hydiny. Prečo výrobok? Stačí si prečítať zloženie na etikete.
Kým výrobok ponúkaný pod názvom kuracie prsia obsahuje kuracie prsia, v mrazených šťavnatých kuracích prsiach je len 77 percent mäsa. Zvyšných 23 percent výrobku tvorí voda, soľ, glukózový sirup, koreniny a fosfáty. Z kila mäsového výrobku tak zostane 770 gramov mäsa.
Výhodná cena
Čo to je?
Šťavnaté mäso
tak sú označené prípravky z hydiny, do ktorých výrobca pridáva vodu vo forme špeciálnych roztokov, vodu s prídavnými látkami a prísadami do mäsového prípravku vstrekuje ihlovými injektormi, po tom môže nasledovať masírovanie, v kilograme tak upraveného výrobku je 81 %, 77 % alebo dokonca iba 61 % mäsa.
Zdroj: ŠVPS SR
Takýto výrobok sme našli napríklad v obchode Billa. Marketingová manažérka Martina Kovacs tvrdí, že je to jediný takýto produkt, ktorý Billa predáva.
„Chceli sme ho ponúknuť ako cenovo výhodnejšiu alternatívu, no neosvedčil sa,“ vraví. Dodáva, že sa výrobok už len dopredáva.
Kilo šťavnatého mäsa stálo v Bille 5,79 eura. Kilogram chladených kuracích pŕs vyšiel na 7,99 eura, v práve prebiehajúcej akcii na 4,89 eura.
Ak vezmeme do úvahy akciovú cenu a skutočnú váhu mäsa bez vody, tak šťavnaté kuracie prsia preplatí spotrebiteľ o dve eurá a dva centy. Presne toľko stojí voda a prísady vo výrobku. Bez akcie vyjde 770 gramov výrobku o 36 centov lacnejšie.
„Celkové straty tekutiny pri rozmrazovaní a varení nastrekovaného hydinového mäsa sú až o 25 percent vyššie oproti pravému mäsu,“ vysvetľuje Pavlína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Kúpiť si pravé mäso sa tak vyplatí aj bez akcie.
Len z dovozu
„Spracovatelia hydiny, ktorí sú našimi členmi, nevyrábajú šťavnaté mäso,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Takéto spracovanie mäsa považuje za klamanie spotrebiteľa.
Zvyčajne ide o výrobky z dovozu alebo mäso, ktoré sa u nás len prebaľuje, dodáva.
Spotrebiteľ taký výrobok rozpozná, len ak si prečíta zloženie na etikete. Výrobok musí byť označený ako krehčené či šťavnaté mäso. Nesmie na ňom chýbať označenie prípravok z hydinového mäsa či mäsový prípravok z hydinového mäsa. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy tvrdia, že od začiatku roka nezistili, že by bol takýto tovar chybne označený.
„Spotrebiteľ nemá možnosť rozoznať zabalené zamrazené krehčené mäso od prirodzene spracovaného mäsa,“ dopĺňa Mikuláš Šranko, hovorca spoločnosti Hyza, ktorá takéto mäso nevyrába.
Rozdiel uvidí až po rozbalení. Upravené mäso je totiž mäkšie, púšťa roztok, jeho povrch je poškodený od ihiel, ktoré doň tlačia vodný roztok.