BRATISLAVA. Veterinári odobrali od utorka do včerajšieho dňa 61 vzoriek poľského kuracieho mäsa zo skladov, výrobní, ale aj z obchodu. Inšpektori kontrolujú aj ambulantný predaj hydiny.
„Vyšetrili sme 33 vzoriek zatiaľ s negatívnym výsledkom,“ povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Tvrdí, že pracovať budú aj cez víkend.
V pondelok by mali mať veterinári vyšetrených 90 percent nazbieraných vzoriek. Kontroly surového mäsa, separátu a hotových výrobkov potrvajú dva týždne.
„Na základe laboratórneho výsledku budeme robiť opatrenia,“ povedal Bíreš.
Ak sa potvrdia nadmerné množstvá antibiotík vo vzorkách, veterinári vydajú zákaz pre sklady a výrobne. Spotrebiteľov budú informovať obchodníci.
Pravdu ukážu len testy
Škandál s hydinou dopovanou antibiotikami odhalila reportérka poľskej televízie TVN24 Edyta Krześniak.
Šesť mesiacov sa vydávala za priekupníčku s nelegálnymi antibiotikami, navštívila dvadsaťpäť fariem a doping odmietol jediný chovateľ.
Zákazník pritom dopované mäso od toho bez antibiotík nedokáže rozpoznať. Pravdu ukážu len laboratórne testy. Konzumácia vytvára u človeka odolnosť voči antibiotikám. Deťom môže poškodiť tráviaci systém.
Zákaz dovozu neprešiel
Slovenskí hydinári chceli riešiť situáciu zákazom dovozu poľských kurčiat. Podporu u ministerstva pôdohospodárstva však nenašli.
Plošný zákaz dovozu hydiny z Poľska by neprešiel ani v Bruseli. Slovensko by muselo získať súhlas Komisie a preukázať, že nebol iný spôsob, ako zamedziť dovozu zdraviu nevhodnej hydiny.
Zákaz by navyše mohol trvať len určitý čas tak, ako to bolo v prípade českého alkoholu.