BRATISLAVA. Chlieb, pečivo či žemle by nám nemali obchodníci ponúkať z nezakrytých pletených košov či poličiek.
Nebalené pečivo sa má predávať v boxoch či zásobníkoch s priehľadnými dvierkami, bude ich strážiť dozor.
„Musia byť umiestnené tak, aby zamestnanec zodpovedný za predaj dokázal spozorovať akékoľvek porušenie hygienického predaja,“ navrhuje agrorezort vedený Ľubomírom Jahnátkom (Smer).
Návrh vyhlášky o pekárskych výrobkoch mohli do minulého týždňa pripomienkovať podnikatelia. Začne platiť najskôr o trištvrte roka.
Agrorezort ju najprv chce poslať Európskej komisii, lebo ňou upravuje aj označovanie dopekaného pečiva. Reguláciu označovania potravín totiž musí posúdiť Brusel.
Zbytočné náklady?
Zväz obchodu tento návrh odmieta. Tvrdí, že obchodníci by si museli kupovať nové boxy na predaj pečiva a najať zamestnanca, ktorý by dozeral na zákazníkov pri naberaní rožkov či žemlí.
Predavači navyše nemajú ako prinútiť ľudí, aby pečivo naberali v rukaviciach, vraví zväz. Dodáva, že investícia by tak vyšla navnivoč.
Po presadení návrhu agrorezortu by sa mohla podľa zväzu ochudobniť ponuka nebaleného pečiva. Prevahu by naopak získali výrobcovia baleného chleba či bagiet, čo by podľa zväzu zasiahlo najmä slovenských pekárov.
Ministerstvo chce o pripomienkach s obchodníkmi rokovať, no na dozore nad predajom pečiva trvá.
„Nehovoríme, aby hygienu predaja pečiva strážil jeden zamestnanec, ale je absolútne žiaduce, aby aspoň jeden zamestnanec mal dohľad nad týmto predajom,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Gulová.
Prečítajte si, aké ďalšie zmeny chystajú
Dopekané pečivo obchodníci označia
Pultový predaj? Zatiaľ nie
Medzi obchodníkmi sa šíri názor, že Jahnátkov návrh v skutočnosti povedie k pultovému predaju pečiva. Šišky, žemle či rožky by sme si teda kupovali podobne ako dnes šunku, syr či salámu.
„Nezavádzame pultový predaj, hoci v niektorých štátoch sa pečivo inak ani nepredáva,“ odmieta chýry obchodu Gulová.
Za prvej Ficovej vlády pred tromi rokmi sa už objavil návrh na pultový predaj pečiva, no poslanci ho zmiernili. Odvtedy musia mať predajne pri pečive kliešte či rukavice a zákazníkov majú dôrazne upozorniť, aby ich používali.
„V oblasti hygieny predaja nebalených pekárskych výrobkov sa dnes nemáme čím chváliť, návrh to môže podstatne zlepšiť,“ vysvetľuje Gulová navrhované zmeny.
S hodnotením súhlasí Vojtech Szemes z Cechu pekárov a cukrárov. „Som na pochybách, či samoobslužný predaj vo veľkých košoch, kde to vysýpajú a ľudia sa v tom prehrabávajú, je kultúrnejší, ako keď vám predavačka podá päť rožkov,“ vraví Szemes.
V Nemecku či Francúzsku je pultový predaj pečiva bežný, hovorí Szemes: „Je to tradícia stará niekoľko storočí.“
Menej kvalitné pečivo?
Sprísnenie predaja pečiva podľa obchodníkov prinesie zákazníkom menej kvalitné pečivo. V uzatvorených boxoch totiž rožky menej dýchajú a môžu zgumovatieť.
„Pokiaľ ide o vychladnuté pečivo, v uzatvorenom priestore pomalšie vysychá. Keď budú pridávať čerstvé a teplé pečivo do uzatvárateľných boxov, to dobré nie je,“ súhlasí s výhradou Szemes.
Tesco či Kaufland nechcú hodnotiť dôsledky návrhov skôr, ako agrorezort neukáže konečnú podobu vyhlášky.
Coop Jednota pred tromi rokmi očakávala, že záujme o nebalený chlieb a pečivo klesne pultovým predajom o pätinu, pretože zákazníci si nebudú môcť overiť hmatom a vôňou, či je pečivo čerstvé.
Ako to bude s krájaním?
Agrorezort chce upraviť aj označovanie pečiva či krájanie chleba. „Nebalený chlieb sa na požiadanie v predajni prekrojí a predáva podľa hmotnosti,“ píše sa v návrhu.
Úradníci podľa zväzu obchodu zabudli povedať, kto a kde bude chlieb krájať. „Vzhľadom na skladovú evidenciu, technicky ani nie je možné prijímať chlieb na kusy a predávať ho na váhu,“ tvrdí zväz.
Keby išlo len o prekrojenie chleba na dve polovice, niektoré obchody takúto službu ponúkajú už dnes. Šéf Coop Jednota Slovensko Gabriel Csollár si nemyslí, že by paragraf limitoval používanie samoobslužných krájačov.
„Návrh neupravuje krájanie pečiva, len prekrojenie chleba. Myslíme si, že zákazníci budú môcť prípadnú ďalšiu úpravu urobiť doteraz zaužívaným spôsobom,“ myslí si.
Agrorezort cez vyhlášku zakáže, aby obchodné siete vracali nepredané pečivo naspäť pekárom, čo už dnes zakazuje zákon o neférových podmienkach medzi obchodníkmi a potravinármi.
„Nepredané pečivo nevraciame, pretože to nepovaľujú platné zákony. Spolupracujeme však s poľovníckymi združeniami,“ vysvetľuje momentálny stav Tomáš Ferenčák z Tesca. Obchodná sieť Billa zas nepredané pečivo likviduje.