1.Pekáreň? Cesto v nej aj kysne
Ak vyhláška nadobudne účinnosť, obchodné reťazce už nebudú môcť tvrdiť, že majú obchody s pekárňou, ak budú v predajni pečivo len dopekať z predpečených a zmrazených polotovarov.
Pekárňou sa bude môcť chváliť len prevádzka, v ktorej sa uskutočnia všetky časti výrobného procesu žemlí či rožkov, počnúc miesením cesta, cez kysnutie až po upečenie.
2.Nakladanie pečiva s dozorom
Nebalené rožky, žemle, chlieb či šišky budú môcť obchodníci predávať len v boxoch či prútených košoch, ktoré majú priehľadný kryt. To, či si zákazníci nakladajú pečivo rukavicami alebo kliešťami, má sledovať predavač.
Podľa návrhu má byť úložisko na pečivo na takom mieste predajne, aby predavač „dokázal spozorovať akékoľvek porušenie hygienického predaja“.
3.Dopečené budú musieť odlíšiť
Za čerstvé pečivo budú môcť obchody označovať len chlieb a rožky, ktoré neboli predpečené a predávať sa budú do 24 hodín od výroby.
Keď si pečivo obchod dopekal, musí takéto žemle či chlieb označiť slovami „vyrobené dopečením“.
Keď má obchod v predajni vlastnú tradičnú pekáreň, bude môcť aj rozmrazené a dopečené pečivo označovať ako čerstvé.
4.Čerstvý chlieb sa nakrája
Čerstvý chlieb „sa na požiadanie v predajni prekrojí“, navrhuje ministerstvo. Či to znamená, že bochníky bude krájať obsluha a z obchodov zmiznú samoobslužné krájače, nevedno.
Agrorezort upraví aj dovoz pečiva, prepravky na rožky a chlieb sa totiž nebudú môcť použiť na iné potraviny. Navyše, obchodníci nebudú môcť vrátiť pekárom nepredané pečivo.
5.Bratislavské rožky upresnia
Vlani získali Bratislavské rožky od Bruselu certifikát zaručená tradičná špecialita, pekári pri ich príprave teda musia dodržiavať tradičnú receptúru.
Nová vyhláška spresní, že Bratislavským rožkom môže byť len jemné pečivo, ktorého dve pätiny tvoria maková alebo orechová náplň, sú v tvare písmena cé alebo podkovičky a majú tmavohnedú lesklú farbu.
Prečítajte si, prečo menia pravidlá
Pri predaji pečiva sa nemáme čím chváliť