Hydinári preto chcú, aby im straty vykryl štát.
Agentúrne spravodajstvo sme nahradili autorským článkom
BRATISLAVA. Plány hydinárov zoškrtali tohtoročné rekordné horúčavy. Kurence, ktoré chovajú, v teple strácali chuť do jedla. Náklady na ich chov v lete zvýšila aj drahá klíma.
„Náklady sú vyššie asi o 15 percent,“ povedal Ľubomír Urban z Únie hydinárov Slovenska.
Hydinári by chceli, aby im zvýšené náklady pre horúčavy vykompenzoval štát. Ministerstvo pôdohospodárstva však tvrdí, že od hydinárov oficiálnu požiadavku nedostalo.
„Nepovažujeme za vhodné sa vyjadrovať predbežne,“ povedal hovorca rezortu Peter Hajnala.
Slovenské sliepky by si zaslúžili mimoriadnu tlačovú konferenciu, píše Peter Schutz
Čítajte komentár (piano) >>
Prístup ku všetkým komentárom nielen na sme.sk za 3,90 Eur mesačne.
Menšie sú o desatinu
Dlhšie vykrmovanie kureniec by náklady hydinárov zvyšovalo ešte viac. Na pultoch preto nájdete viac drobnejších kurčiat než obvykle, dodáva Urban.
Konateľ firmy MovisAgro Miroslav Straka hovorí, že úbytky oproti bežnej vyše dvojkilovej hmotnosti sú asi desaťpercentné.
Za menej mäsa dostanú menej zaplatené. Kurčatá tiež v horúcom počasí vo väčšej miere hynú.
Zvýšené náklady sa chovateľom do cien nedarí preniesť. Aj preto, že kurence dodávajú spracovateľom a až tí ich predávajú do obchodov.
„Rast nákladov pre horúčavy sa nepretavil do nákupných cien. Prečo, to sa treba spýtať spracovateľov, ako je napríklad Hyza,“ hovorí Marián Čakajda, konateľ chovateľskej spoločnosti Hydina Súlovce.
Hyza sa obhajuje tým, že musí zostať pre obchodníkov konkurencieschopná. Náklady vraj rástli aj jej.
„Poklesla nám výťažnosť produkcie pre pokles hmotnosti dodávanej živej hydiny od farmárov v priemere o viac ako osem percent. Nižšou hmotnosťou kurčiat počas letných mesiacov sme prišli o viac ako tisíc ton v spracovaní,“ povedal hovorca Hyzy Mikuláš Šranko.
Pre vyššie náklady počas leta a menšie kurčatá od farmárov Hyza prišla na tržbách o 1,5 milióna eur, dodal.
Väčšina oslovených reťazcov tvrdí, že ich dodávatelia kureniec nežiadali o to, aby zvýšili ceny v obchode. Kaufland už však umožnil dodať na pulty aj menšie „kalibre hydiny“.
Podľa Urbana z hydinárskej únie platí, že obchod toleruje určité rozpätie, čo sa týka veľkosti kureniec. Preto nemuseli niektoré obchody zmeny postrehnúť či špeciálne dohadovať.
Teplo vplýva aj na znášku
Problém však cítia aj tí, ktorí chovajú sliepky na produkciu vajec. Tam teplo redukuje ich znášku, tvrdí hydinárska únia.
Podľa Ladislava Birčáka z firmy Novogal sa nižšej znáške vajec darí zabrániť účinnou klímou. „Kde toto chladenie nemajú, stres určite pôsobí na znášku. Môže poklesnúť maximálne o päť percent,“ povedal Birčák.
Hydina je na teplo citlivejšia než ošípané či hovädzí dobytok. Straka z firmy MovisAgro však tvrdí, že aj kravy dojnice v horúčavách menej žerú a vyprodukujú asi o desať percent mlieka menej než inokedy.
Lepšie sú na tom jatočné zvieratá. Nie sú stále ustajnené a v prírode si nájdu prirodzený tieň.