Kvalita vody z vodovodu je podľa Úradu verejného zdravotníctva vyhovujúca. Riziko môžu predstavovať balené vody, v ktorých sú často látky uvoľnené z obalov.
BRATISLAVA. V niektorých slovenských reštauráciách dostanete k jedlu už aj vodu z vodovodného kohútika zadarmo. Reštaurácia Veggie Healthy Food v centre Bratislavy patrí medzi ne. „Myslíme si, že voda z kohútika je zdravšia než voda z plastových fliaš,“ hovorí Barbora Arendášová, konateľka reštaurácie.
Vodu k jedlu zdarma začali v júli podávať na vyžiadanie aj v reštaurácii Mercado v bratislavskom nákupnom centre Eurovea, ktorú prevádzkuje spoločnosť Medusa Group. "Robíme to na skúšku aj vďaka vašim podnetom a v Mercade, kedže je to náš zdravý koncept," prihovárala sa k zákazníkom.
Počet takto rozmýšľajúcich podnikov pomaly narastá.
V Českej republike už v roku 2009 rozbehla vodárenská spoločnosť Veolia kampaň na podporu vody podávania z vodovodu v reštauráciách zadarmo. Zapojilo sa do nej už viac než 800 pražských reštaurácií.
Minulý mesiac sa však proti nej postavil nielen český Zväz minerálnych vôd, ale aj potravinárska komora. Tá podľa servera iDnes hovorí, že vo vode môžu byť pesticídy a zvyšky liekov.
Slovenská potravinárska komora tvrdí, že na Slovensku nemá dôvod spochybňovať kvalitu pitnej vody z vodovodu, ktorá spĺňa prísne určené parametre kvality.
Podlieha kontrolám
Voda z vodovodu môže pochádzať z podzemného, ale aj z povrchového zdroja. K spotrebiteľom sa však nedostáva v prírodnom stave, pretože sa na jej dezinfekciu používa chlór.
Kvalita vody sa pravidelne kontroluje. Na pitie je vhodná v prípade, ak spĺňa všetky ukazovatele kvality, ktoré určuje zákon.
„Pitná voda, ktorú dodávame do domácností, je kvalitná a zdravotne nezávadná,“ tvrdí aj Slavomíra Vogelová, hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.
Úrad verejného zdravotníctva doposiaľ v žiadnej z vyšetrených vzoriek vody neobjavil výrazné hodnoty pesticídov.
Gastroenterológ Štefan Klucho vraví, že ak má dodávateľ pitnej vody certifikáty o nezávadnosti, ľudia sa nemusia obávať.
„Kvalitu vody môže negatívne ovplyvniť aj stav vodovodných potrubí a vnútorných rozvodov, ktorými sa distribuuje do domácností,“ tvrdí Lucia Tomišová z Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd.
Ak potravinárska komora dostane podnet od obyvateľov o akomkoľvek pochybení, okamžite koná.
Spotrebiteľ, ktorý má pochybnosti o vode, ktorá mu tečie v kohútikoch, môže prevádzkovateľa verejných vodovodov požiadať o certifikát a ten je povinný mu vyhovieť.
Okrem toho môže aj každý človek požiadať regionálny Úrad verejného zdravotníctva o rozbor vody, ktorú mu vodárenská spoločnosť dodáva alebo ktorú čerpá z vlastnej studne. To však už na vlastné náklady.
Nebezpečné látky uvoľnené z obalov
Balené vody v obchodoch sa odlišujú mierou zastúpenia minerálnych látok. O minerálnej vode hovoríme vtedy, keď liter takejto vody obsahuje aspoň jeden gram tuhých rozpustných látok. Ak ich je menej, je to prírodná stolová voda.
„Pri balenej vode presne vieme, čo pijeme, pretože pochádza vždy z presne určených zdrojov. Jej zloženie je stabilné a nie je potrebná ďalšia úprava,“ povedala Tomišová.
Podľa lekárov však voda balená v PET fľašiach môže byť pri nesprávnom spôsobe skladovania pre ľudský organizmus škodlivá až nebezpečná.
„Výrobcovia balených vôd z marketingových dôvodov neprezrádzajú, že sa vo vode nachádzajú aj škodlivé látky odparené z obalovín,“ hovorí Marcel Mališ, zakladateľ bratislavskej reštaurácie Sab.Lab, ktorá tiež ponúka vodu z vodovodu zadarmo.
Európska únia určila limity pre množstvo látok, ktoré sa môžu uvoľňovať z plastových materiálov.
Tomišová však oponuje, že prípadné množstvo nebezpečných látok je hlboko pod hladinou, ktorá by mohla predstavovať zdravotné riziko pre spotrebiteľa.
Treba ich striedať
Ľudský organizmus je odkázaný na neustály prísun vody. Na dennú konzumáciu je preto vhodná voda z vodovodu. Okrem nej sa odporúča i pitie nízkomineralizovaných balených vôd. Medzi ne však nepatrí väčšina známych značiek na slovenskom trhu, ktoré sú stredne alebo vysoko mineralizované.
Pitie minerálnych vôd by však malo byť prísne individuálne. „Konzument by sa mal pri výbere riadiť svojím zdravotným stavom, pracovným prostredím a záťažou, pri ktorej vodu pije,“ doplnil Klucho.
Autor: Pavla Obertová