SME

Za balenie jedla platíte, aj keď si ho neodnesiete

Nižšou cenou obedového menu sa reštaurácie snažia prilákať hostí, ale zabalenie jedla si často naúčtujú zvlášť. Iné podniky si peniaze za obal nepýtajú, ale náklady na ne rozpočítajú všetkým.

Za jedlo, ktoré si dáte v reštaurácii zabaliť a zjete ho v práci či doma, nemusíte zaplatiť viac ako za obed, ktorý skonzumujete v reštaurácii.Za jedlo, ktoré si dáte v reštaurácii zabaliť a zjete ho v práci či doma, nemusíte zaplatiť viac ako za obed, ktorý skonzumujete v reštaurácii. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

BRATISLAVA. Dvadsaťpäť centov za zabalenie polievky, štyridsať centov za škatuľu na hlavné jedlo. Toľko si účtuje reštaurácia U dvoch levov v centre Bratislavy za jedlo, ktoré si z nej odnesiete.

Za obedové menu v tomto podniku zaplatíte 3,29 eura. „Sme najlacnejšia reštaurácia, čo sa týka obedového menu, takže si za obaly účtujeme,“ hovorí Filip Pitoňák z reštaurácie.

V neďalekej reštaurácii Obývačka stojí obedové menu s citronádou viac, 3,80 eura. Keď si ho však dáte priniesť, vyjde vás o 14 centov lacnejšie ako U dvoch levov.

SkryťVypnúť reklamu

„Za obaly si peniaze nepýtame. Zákazník, ktorý si berie jedlo a nápoje so sebou, nešpiní riady a nezaberá miesto na sedenie,“ tvrdí Slavomíra Vetter z Obývačky.

Nič nie je zadarmo

Reštauráciám, z ktorých si môžu ľudia jedlá odniesť, kúpa obalov zvyšuje náklady. Obal na hlavné jedlo kúpia asi za sedem až desať centov.

Od zákazníkov, ktorí si dajú jedlo zabaliť, si za obaly účtujú minimálne dvojnásobnú sumu, ale nie všetky reštaurácie. Niektoré zarátajú náklady na obaly do ceny všetkých jedál a zaplatia ich všetci hostia, hoci si podniky príplatok za obal neúčtujú.

„Reálne platíme za balenie jedla vždy. Niektorým zákazníkom sa však účet platí ľahšie, ak na ňom nie je extra položka za obal, čo vytvára dojem, že je zadarmo,“ vysvetľuje Jozef Šétaffy zo siete Pizza Mizza.

SkryťVypnúť reklamu

V drahších reštauráciách by mali byť obaly zadarmo, ale bežné reštaurácie by mali balenie účtovať zvlášť, myslí si Jozef Kocúr z hotela Holiday Inn v Žiline. „Náklady na obal sú vyššie ako len umytie taniera. Reštaurácia zamestnáva pracovnú silu bez ohľadu na to, či umyje o niekoľko tanierov menej,“ vysvetľuje.

Snažia sa hlavne zarobiť

Reštaurácie by mohli k plateniu za obaly pristupovať pružnejšie, myslí si Soňa Hudecová, ktorá sa venuje hodnoteniu reštaurácií. „Obalová filozofia by mala závisieť nielen od celkovej úrovne zariadenia, ale aj od sumy, ktorú hosť zaplatil,“ vraví.

Pri väčšej objednávke by si aj v lacnejších reštauráciách mohli hosťa získať bezplatným zabalením jedla. Hudecová pripomína, že náklady za obaly sa do súčasných marží väčšinou nezmestia a nie je vždy fér, keď ich manažment zaráta do ceny všetkých jedál.

SkryťVypnúť reklamu

„Majitelia reštaurácií sa snažia hlavne zarobiť, podľa toho si vyberajú aj prístup k plateniu za obaly, tvrdí Ľubomír Jochim z portálu restauracie.sme.sk. „Je to podobné, ako keď internetové obchody ponúkajú dopravu zdarma: väčšinou je len na určitý druh tovaru či od určitej hodnoty objednávky,“ dopĺňa.

Trh s menuboxami rastie

Oproti minulosti urobili reštaurácie krok vpred v spôsobe balenia. „Jedlo sa balilo do toho, čo sa v kuchyni našlo – desiatového papiera, alobalu či mikroténového vrecúška,“ spomína Hudecová.

Dnes podniky využívajú plastové nádoby, ktoré nakupujú v reťazcoch Metro, Sving Gastro či Market Centrum. Menuboxy sú medzi prevádzkarmi reštaurácií najpopulárnejšie.

„U nás sa ich predá zhruba stotisíc kusov mesačne, pričom v budúcom roku očakávame rast predaja tohto sortimentu o 5 až 10 percent,“ vraví Martin Jaroš z veľkoobchodného reťazca Metro.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Poisťovníctvo je plné predsudkov. Dá sa však robiť inteligentne
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 22 278
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 11 313
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 11 037
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 10 371
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 611
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 6 247
  7. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 866
  8. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 4 729
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Plavidlo iránskych revolučných gárd v Hormuzskom prielive.

Konečné rozhodnutie zatiaľ nepadlo.


TASR a 1 ďalší 33

Prílev návštevníkov predstavuje záťaž pre bývanie, vodu, energie či dopravu.


TASR
Ilustračné foto.

Trump clá zatiaľ odložil do 9. júla.


TASR
Ilustračná snímka.

Najdrahšie nehnuteľnosti sú v Bratislavskom a Košickom kraji. Obľúbené sú satelity miest.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 145 988
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 12 353
  3. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 209
  4. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 7 515
  5. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 7 181
  6. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 6 610
  7. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské. 4 256
  8. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 3 894
  1. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  3. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  4. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  5. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  6. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  7. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  8. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
SkryťZatvoriť reklamu