SME

S odlíšením dopekaných žemlí sa čaká na Brusel

Jahnátek značenie rozmrazeného pečiva menil a opätovne poslal na odobrenie Európskej komisii.

Niektoré obchodné siete sa zariadili aj bez vyhlášky.Niektoré obchodné siete sa zariadili aj bez vyhlášky. (Zdroj: SME/Denisa Čimová)

BRATISLAVA. Počas sviatkov sa Ľudmila rozhodla porušiť zvyklosti. V supermarkete kúpila chlieb, ktorý jej rodina dovtedy nejedávala.

Zistila, že vydrží dlhšie čerstvý a je chutný aj po dvoch dňoch.

„Pri najbližšom nákupe som sa preto pýtala obsluhy na rozdiel. Predavač odvetil, že tento je čerstvý a ten vedľa dopekajú z dovezeného polotovaru,“ vraví.

Bez opýtania by sa nedozvedela, aký je medzi nimi rozdiel. Obchod totiž nemusí uviesť, ktorý chlieb je skutočne čerstvý a ktorý síce čerstvo vonia, no je dopečený z rozmrazeného predpečeného bochníka.

SkryťVypnúť reklamu

Zmeniť sa to malo už vlani, no účinnosť vyhlášky o označovaní dopekaného pečiva sa niekoľkokrát posúvala.

Jahnátek prepisoval

Čo navrhujú

Označovanie pečiva

  • Ako čerstvé sa bude môcť predávať len pečivo, ktoré nebolo predpečené a predáva sa najneskôr 24 hodín po upečení.
  • Upečené a zmrazené pečivo, ktoré sa ponúka rozmrazené, sa musí označiť slovom rozmrazené.
  • Pečivo, ktoré je dopekané v predajni z chladeného alebo mrazeného polotovaru, sa musí označiť nápisom vyrobené dopečením zo zmrazeného alebo z chladeného polotovaru.

S nápadom na označenie dopekaného pečiva prišiel ešte v roku 2011 vtedajší minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). Navrhol, aby bolo označovanie povinné od leta 2012.

Tento termín však nevyšiel, oddialila ho Európska komisia, ktorá musí odobriť extra úpravu označovania potravín.

SkryťVypnúť reklamu

„Vyčítali nám, že vyhláška bola spravená podľa nového nariadenia, ktoré v roku 2012 neplatilo a začalo platiť až v roku 2013. Stačilo posunúť účinnosť vyhlášky o označovaní pečiva na 1. január 2013,“ vraví Simon.

Minister Ľubomír Jahnátek (Smer) síce tvrdil, že Simonovo označovanie pečiva podporuje, no vyhlášku prepísal a opäť ju poslal do Bruselu.

„Je stále na notifikácii, nemáme záverečné vyjadrenie,“ vysvetlil hovorca ministerstva Peter Hajnala.

Označovanie dopekaného pečiva má byť povinné hneď potom, ako Brusel náš návrh odsúhlasí.

Výmena ministrov ovplyvnila aj označenie, akým sa má čerstvé pečivo od dopečeného rozlišovať. Simon navrhol označenie „dopečené“, Jahnátek chce zaviesť pojem „vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru“.

SkryťVypnúť reklamu

Týmito slovami budú musieť obchodníci označiť takéto pečivo napríklad na cenovke či ceduli na regále s chlebom.

Česi nevyriešili „pekárne“

V Česku je rozlišovanie čerstvého pečiva od dopekaného povinné od augusta 2012. Tamojšie ministerstvo si túto povinnosť pochvaľuje.

Proti povinnému značeniu dopekaných bagiet, žemlí či rožkov sa v čase prijímania vyhlášky boli českí obchodníci, no dnes vyhlášku hodnotia skôr pozitívne.

„Znamenala finančnú a administratívnu záťaž, ale naše tržby neovplyvnila,“ vraví hovorkyňa reťazca Globus Pavla Hobíková.

V Česku sa podľa nej ukázalo, že riešiť treba okrem označovania samotného pečiva aj využívanie pojmu pekáreň.

„Označiť týmto slovom miesto, kde sú len rozmrazovacie alebo dopekacie pece, je zavádzajúce a zákazník si môže mylne myslieť, že ide o tradičnú výrobu,“ vraví.

SkryťVypnúť reklamu

Keď Brusel odobrí našu vyhlášku o označovaní pečiva, obchodníci by nemali ľudí zavádzať mylným označením pekárne.

Bude sa ňou môcť označovať len prevádzka, kde sa pečivo nielen pečie, ale aj zarába, miesi a kde kysne cesto.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (15. 5. 2025)
USD 1.121
AUD 1.734
CZK 24.928
JPY 164.010
CAD 1.563
GBP 0.842
HUF 404.200
PLN 4.243
CHF 0.939
SEK 10.854

Komerčné články

  1. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  2. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  3. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  7. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 333
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 379
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 957
  4. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 659
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 137
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 041
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 037
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 1 991
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  3. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 764
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 394
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 639
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 525
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 063
  6. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 7 924
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 136
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 902
  1. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  2. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  3. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  4. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  5. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  6. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  7. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  8. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  3. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 764
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 394
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 639
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 525
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 063
  6. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 7 924
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 136
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 902
  1. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  2. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  3. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  4. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  5. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  6. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  7. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  8. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
SkryťZatvoriť reklamu