SME
Nedeľa, 5. február, 2023 | Meniny má Agáta

Chlieb po dátume spotreby môže uškodiť

Balené pečivo vydrží dlhšie vďaka sterilizácii a konzervačným látkam. Víta ho obchod aj ľudia.

Ktoré prídavné látky môžu výrobcovia použiť pri balenom chlebe, určuje európske nariadenie pre prídavné látkyv potravinách.Ktoré prídavné látky môžu výrobcovia použiť pri balenom chlebe, určuje európske nariadenie pre prídavné látkyv potravinách. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Trvanlivosť nebaleného pečiva je pomerne krátka. Zvykli sme si, že sa na ňom pleseň objaví rýchlo.

Priemerná trvanlivosť baleného chleba je síce niekoľko dní, no neotvorený môže vyzerať normálne ešte dlho po dátume spotreby.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Presvedčila sa o tom aj Dominika z Považskej Bystrice. Na internát si kúpila balený toastový chlieb Clever. Pekárenské výrobky tejto značky vyrába pre reťazec Billa spoločnosť Penam.

Na druhý deň po kúpe musela Dominika odcestovať. Keď sa vrátila, bol chlieb asi dva týždne po dátume spotreby. „Čudovala som sa, že je mäkký a bez plesne. Nechala som si ho a sledovala, čo sa bude diať,“ vraví.

SkryťVypnúť reklamu

Vyhodila ho po pol roku, keď sa sťahovala. Chlieb vyzeral rovnako ako pri kúpe. „Takmer určite nebol jedlý, no je zaujímavé, ako dlho vydržal aspoň navonok v nezmenenom stave,“ dodáva.

Trvanlivosť sa dá predĺžiť

Toastové chleby sú špecifickou skupinou pečiva, vraví Peter Živický z firmy Penam.

„Zákazník pri ňom očakáva dlhšiu trvanlivosť, počas ktorej bude čerstvý a chutný,“ objasňuje. Pekári sa preto pri vývoji zloženia zameriavajú najmä na dlhodobé udržanie kvality.

Lehota spotreby sa podľa Vojtecha Szemesa z Cechu pekárov a cukrárov predlžuje bežnou či niekoľkonásobnou sterilizáciou a pridávaním chemických prípravkov, čo obmedzia tvorbu plesne.

„Pri balených chleboch sa dajú použiť konzervačné látky, ako napríklad kyselina sorbová či propiónová,“ dopĺňa Oľga Jobeková zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

SkryťVypnúť reklamu

Balené pekárenské výrobky sú hygienickejšie ako nebalené, tvrdí Szemes.

„Uprednostňujem pri nakupovaní balený chlieb. Nebalený môže byť pri manipulácii, preprave a predaji kontaminovaný mikroorganizmami,“ vysvetľuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

„Snahou pekára nie je vyrábať chlieb s rekordnou trvanlivosťou. Ten pečie svoje výrobky každý deň,“ hovorí Jobeková.

Dlhodobá trvanlivosť pekárskych výrobkov je výhodná najmä pre obchodníka. „Naraz nakúpi väčšie množstvo, žiada zľavu z ceny a dlhšie sa nemusí starať o dodávky týchto výrobkov,“ vysvetľuje Szemes.

Po pol roku iste vyhodiť

Jedenie chleba v rozumnom čase po záruke zväčša nespôsobí zdravotné ťažkosti.

„Nevidím v tom veľký problém, ak nie je napríklad poškodený plesňou. Takéto potraviny by sa mali vždy celé vyhodiť,“ hovorí gastroenterológ Miloš Bubán. Plesne môžu spôsobiť zdravotné problémy a niektoré majú karcinogénne účinky.

SkryťVypnúť reklamu

Jesť chlieb pol roka po záruke by už neriskoval. „Môžu tam ľahko pôsobiť baktérie a procesy, ktoré nevidno,“ dopĺňa.

Dôležitým faktorom trvanlivosti je aj obal výrobku a jeho uskladnenie, pretože potraviny sa môžu pokaziť aj počas záručnej lehoty, ak ich nesprávne skladujeme.

„Neodporúčame jesť chlieb po uplynutí dátumu spotreby, aj keď navonok nevyzerá inak,“ konštatuje Živický.

Treba si uvedomiť, že chlieb je živá hmota, tvorba plesní a kvasiniek je teda prirodzeným procesom, hovorí Jobeková.

Dôležité je, aby spotrebiteľ čítal etiketu a rozhodol sa, či si kúpi chlieb s konzervačnou látkou, alebo bez nej. „V zložení výrobku musí byť uvedená každá prídavná látka,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (5. 2. 2023)
USD 1.094
AUD 1.550
CZK 23.725
JPY 140.450
CAD 1.462
GBP 0.893
HUF 386.580
PLN 4.692
CHF 0.999
SEK 11.332

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  7. Dodajte vašej pokožke šťavu
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 14 064
  2. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 180
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 2 375
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 824
  6. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 1 209
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 133
  8. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 043

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  3. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  4. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  5. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  6. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  7. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  8. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy: Jedlo zo vzduchu
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 20 458
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 215
  3. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 7 348
  4. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 3 857
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 695
  6. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 255
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 154
  8. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 2 863
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  2. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  3. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  6. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kaštieľ Betliar.

Ešte pred sto rokmi bol Gemer jednou z ekonomicky najvyspelejších oblastí.


2 h
Štrbské Pleso.

Vplyv finančníkov v tatranskej osade vidieť na každom kroku.


3. feb
Botasky dali názov celému segmentu obuvi pre športovcov

Firma obohatila češtinu i slovenčinu o nové slovíčko, ktoré zľudovelo.


3. feb
Zakladatelia spoločnosti SurgLogs

Slovenský startup digitalizuje americké zdravotníctvo.


4. feb

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  3. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  4. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  5. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  6. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  7. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  8. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy: Jedlo zo vzduchu
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 20 458
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 8 215
  3. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 7 348
  4. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 3 857
  5. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 695
  6. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 255
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 154
  8. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 2 863
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  2. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  3. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  6. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
SkryťZatvoriť reklamu