SME

Chlieb po dátume spotreby môže uškodiť

Balené pečivo vydrží dlhšie vďaka sterilizácii a konzervačným látkam. Víta ho obchod aj ľudia.

Ktoré prídavné látky môžu výrobcovia použiť pri balenom chlebe, určuje európske nariadenie pre prídavné látkyv potravinách.Ktoré prídavné látky môžu výrobcovia použiť pri balenom chlebe, určuje európske nariadenie pre prídavné látkyv potravinách. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Trvanlivosť nebaleného pečiva je pomerne krátka. Zvykli sme si, že sa na ňom pleseň objaví rýchlo.

Priemerná trvanlivosť baleného chleba je síce niekoľko dní, no neotvorený môže vyzerať normálne ešte dlho po dátume spotreby.

Presvedčila sa o tom aj Dominika z Považskej Bystrice. Na internát si kúpila balený toastový chlieb Clever. Pekárenské výrobky tejto značky vyrába pre reťazec Billa spoločnosť Penam.

Na druhý deň po kúpe musela Dominika odcestovať. Keď sa vrátila, bol chlieb asi dva týždne po dátume spotreby. „Čudovala som sa, že je mäkký a bez plesne. Nechala som si ho a sledovala, čo sa bude diať,“ vraví.

SkryťVypnúť reklamu

Vyhodila ho po pol roku, keď sa sťahovala. Chlieb vyzeral rovnako ako pri kúpe. „Takmer určite nebol jedlý, no je zaujímavé, ako dlho vydržal aspoň navonok v nezmenenom stave,“ dodáva.

Trvanlivosť sa dá predĺžiť

Toastové chleby sú špecifickou skupinou pečiva, vraví Peter Živický z firmy Penam.

„Zákazník pri ňom očakáva dlhšiu trvanlivosť, počas ktorej bude čerstvý a chutný,“ objasňuje. Pekári sa preto pri vývoji zloženia zameriavajú najmä na dlhodobé udržanie kvality.

Lehota spotreby sa podľa Vojtecha Szemesa z Cechu pekárov a cukrárov predlžuje bežnou či niekoľkonásobnou sterilizáciou a pridávaním chemických prípravkov, čo obmedzia tvorbu plesne.

„Pri balených chleboch sa dajú použiť konzervačné látky, ako napríklad kyselina sorbová či propiónová,“ dopĺňa Oľga Jobeková zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

SkryťVypnúť reklamu

Balené pekárenské výrobky sú hygienickejšie ako nebalené, tvrdí Szemes.

„Uprednostňujem pri nakupovaní balený chlieb. Nebalený môže byť pri manipulácii, preprave a predaji kontaminovaný mikroorganizmami,“ vysvetľuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

„Snahou pekára nie je vyrábať chlieb s rekordnou trvanlivosťou. Ten pečie svoje výrobky každý deň,“ hovorí Jobeková.

Dlhodobá trvanlivosť pekárskych výrobkov je výhodná najmä pre obchodníka. „Naraz nakúpi väčšie množstvo, žiada zľavu z ceny a dlhšie sa nemusí starať o dodávky týchto výrobkov,“ vysvetľuje Szemes.

Po pol roku iste vyhodiť

Jedenie chleba v rozumnom čase po záruke zväčša nespôsobí zdravotné ťažkosti.

„Nevidím v tom veľký problém, ak nie je napríklad poškodený plesňou. Takéto potraviny by sa mali vždy celé vyhodiť,“ hovorí gastroenterológ Miloš Bubán. Plesne môžu spôsobiť zdravotné problémy a niektoré majú karcinogénne účinky.

SkryťVypnúť reklamu

Jesť chlieb pol roka po záruke by už neriskoval. „Môžu tam ľahko pôsobiť baktérie a procesy, ktoré nevidno,“ dopĺňa.

Dôležitým faktorom trvanlivosti je aj obal výrobku a jeho uskladnenie, pretože potraviny sa môžu pokaziť aj počas záručnej lehoty, ak ich nesprávne skladujeme.

„Neodporúčame jesť chlieb po uplynutí dátumu spotreby, aj keď navonok nevyzerá inak,“ konštatuje Živický.

Treba si uvedomiť, že chlieb je živá hmota, tvorba plesní a kvasiniek je teda prirodzeným procesom, hovorí Jobeková.

Dôležité je, aby spotrebiteľ čítal etiketu a rozhodol sa, či si kúpi chlieb s konzervačnou látkou, alebo bez nej. „V zložení výrobku musí byť uvedená každá prídavná látka,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (4. 4. 2025)
USD 1.110
AUD 1.745
CZK 24.972
JPY 162.170
CAD 1.564
GBP 0.842
HUF 401.580
PLN 4.196
CHF 0.954
SEK 10.721

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  4. Fico škodí ekonomike, na reformy roky kašľal
  5. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  6. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 386
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 069
  3. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 7 074
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 849
  5. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 108
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 917
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky? 2 615
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 513
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 100 536
  2. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 51 024
  3. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 40 731
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 325
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 621
  6. Matej Galo: Pán Fico, ste tak neschopný, alebo len žijete mimo reality? 17 860
  7. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 17 709
  8. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 835
  1. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  3. Tupou Ceruzou: Medvede
  4. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  5. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
  6. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  8. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Americký viceprezident J.D. Vance.

Vlastník musí platformu predať alebo bude v USA zablokovaná.


TASR 1
Predseda PS Michal Šimečka na tlačovej konferencii.

Transakčná daň je podľa Progresívneho Slovenska likvidačná najmä pre malé slovenské firmy.


TASR 3
Peter Kažimír.

Musíme si ešte počkať na odpoveď Európskej únie, tvrdí šéf Národnej banky Slovenska Kažimír.


TASR 4
Trhy na Wall Street.

Príležitosťou môžu byť napríklad farmafirmy či biotechnologické tituly.


  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 100 536
  2. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 51 024
  3. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 40 731
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 325
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 621
  6. Matej Galo: Pán Fico, ste tak neschopný, alebo len žijete mimo reality? 17 860
  7. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 17 709
  8. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 835
  1. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  3. Tupou Ceruzou: Medvede
  4. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  5. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
  6. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  8. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
SkryťZatvoriť reklamu