SME

Chlieb po dátume spotreby môže uškodiť

Balené pečivo vydrží dlhšie vďaka sterilizácii a konzervačným látkam. Víta ho obchod aj ľudia.

Ktoré prídavné látky môžu výrobcovia použiť pri balenom chlebe, určuje európske nariadenie pre prídavné látkyv potravinách.Ktoré prídavné látky môžu výrobcovia použiť pri balenom chlebe, určuje európske nariadenie pre prídavné látkyv potravinách. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Trvanlivosť nebaleného pečiva je pomerne krátka. Zvykli sme si, že sa na ňom pleseň objaví rýchlo.

Priemerná trvanlivosť baleného chleba je síce niekoľko dní, no neotvorený môže vyzerať normálne ešte dlho po dátume spotreby.

Presvedčila sa o tom aj Dominika z Považskej Bystrice. Na internát si kúpila balený toastový chlieb Clever. Pekárenské výrobky tejto značky vyrába pre reťazec Billa spoločnosť Penam.

Na druhý deň po kúpe musela Dominika odcestovať. Keď sa vrátila, bol chlieb asi dva týždne po dátume spotreby. „Čudovala som sa, že je mäkký a bez plesne. Nechala som si ho a sledovala, čo sa bude diať,“ vraví.

SkryťVypnúť reklamu

Vyhodila ho po pol roku, keď sa sťahovala. Chlieb vyzeral rovnako ako pri kúpe. „Takmer určite nebol jedlý, no je zaujímavé, ako dlho vydržal aspoň navonok v nezmenenom stave,“ dodáva.

Trvanlivosť sa dá predĺžiť

Toastové chleby sú špecifickou skupinou pečiva, vraví Peter Živický z firmy Penam.

„Zákazník pri ňom očakáva dlhšiu trvanlivosť, počas ktorej bude čerstvý a chutný,“ objasňuje. Pekári sa preto pri vývoji zloženia zameriavajú najmä na dlhodobé udržanie kvality.

Lehota spotreby sa podľa Vojtecha Szemesa z Cechu pekárov a cukrárov predlžuje bežnou či niekoľkonásobnou sterilizáciou a pridávaním chemických prípravkov, čo obmedzia tvorbu plesne.

„Pri balených chleboch sa dajú použiť konzervačné látky, ako napríklad kyselina sorbová či propiónová,“ dopĺňa Oľga Jobeková zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

SkryťVypnúť reklamu

Balené pekárenské výrobky sú hygienickejšie ako nebalené, tvrdí Szemes.

„Uprednostňujem pri nakupovaní balený chlieb. Nebalený môže byť pri manipulácii, preprave a predaji kontaminovaný mikroorganizmami,“ vysvetľuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

„Snahou pekára nie je vyrábať chlieb s rekordnou trvanlivosťou. Ten pečie svoje výrobky každý deň,“ hovorí Jobeková.

Dlhodobá trvanlivosť pekárskych výrobkov je výhodná najmä pre obchodníka. „Naraz nakúpi väčšie množstvo, žiada zľavu z ceny a dlhšie sa nemusí starať o dodávky týchto výrobkov,“ vysvetľuje Szemes.

Po pol roku iste vyhodiť

Jedenie chleba v rozumnom čase po záruke zväčša nespôsobí zdravotné ťažkosti.

„Nevidím v tom veľký problém, ak nie je napríklad poškodený plesňou. Takéto potraviny by sa mali vždy celé vyhodiť,“ hovorí gastroenterológ Miloš Bubán. Plesne môžu spôsobiť zdravotné problémy a niektoré majú karcinogénne účinky.

SkryťVypnúť reklamu

Jesť chlieb pol roka po záruke by už neriskoval. „Môžu tam ľahko pôsobiť baktérie a procesy, ktoré nevidno,“ dopĺňa.

Dôležitým faktorom trvanlivosti je aj obal výrobku a jeho uskladnenie, pretože potraviny sa môžu pokaziť aj počas záručnej lehoty, ak ich nesprávne skladujeme.

„Neodporúčame jesť chlieb po uplynutí dátumu spotreby, aj keď navonok nevyzerá inak,“ konštatuje Živický.

Treba si uvedomiť, že chlieb je živá hmota, tvorba plesní a kvasiniek je teda prirodzeným procesom, hovorí Jobeková.

Dôležité je, aby spotrebiteľ čítal etiketu a rozhodol sa, či si kúpi chlieb s konzervačnou látkou, alebo bez nej. „V zložení výrobku musí byť uvedená každá prídavná látka,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (23. 5. 2025)
USD 1.131
AUD 1.761
CZK 24.942
JPY 162.190
CAD 1.568
GBP 0.843
HUF 403.730
PLN 4.246
CHF 0.934
SEK 10.849

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 468
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 244
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 042
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 856
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 475
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 168
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 944
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 122
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 112
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 061
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 624
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 874
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 386
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 112
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 061
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 624
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 874
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 386
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťZatvoriť reklamu