BRATISLAVA. Trvanlivosť nebaleného pečiva je pomerne krátka. Zvykli sme si, že sa na ňom pleseň objaví rýchlo.
Priemerná trvanlivosť baleného chleba je síce niekoľko dní, no neotvorený môže vyzerať normálne ešte dlho po dátume spotreby.
Presvedčila sa o tom aj Dominika z Považskej Bystrice. Na internát si kúpila balený toastový chlieb Clever. Pekárenské výrobky tejto značky vyrába pre reťazec Billa spoločnosť Penam.
Na druhý deň po kúpe musela Dominika odcestovať. Keď sa vrátila, bol chlieb asi dva týždne po dátume spotreby. „Čudovala som sa, že je mäkký a bez plesne. Nechala som si ho a sledovala, čo sa bude diať,“ vraví.
Vyhodila ho po pol roku, keď sa sťahovala. Chlieb vyzeral rovnako ako pri kúpe. „Takmer určite nebol jedlý, no je zaujímavé, ako dlho vydržal aspoň navonok v nezmenenom stave,“ dodáva.
Trvanlivosť sa dá predĺžiť
Toastové chleby sú špecifickou skupinou pečiva, vraví Peter Živický z firmy Penam.
„Zákazník pri ňom očakáva dlhšiu trvanlivosť, počas ktorej bude čerstvý a chutný,“ objasňuje. Pekári sa preto pri vývoji zloženia zameriavajú najmä na dlhodobé udržanie kvality.
Lehota spotreby sa podľa Vojtecha Szemesa z Cechu pekárov a cukrárov predlžuje bežnou či niekoľkonásobnou sterilizáciou a pridávaním chemických prípravkov, čo obmedzia tvorbu plesne.
„Pri balených chleboch sa dajú použiť konzervačné látky, ako napríklad kyselina sorbová či propiónová,“ dopĺňa Oľga Jobeková zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Balené pekárenské výrobky sú hygienickejšie ako nebalené, tvrdí Szemes.
„Uprednostňujem pri nakupovaní balený chlieb. Nebalený môže byť pri manipulácii, preprave a predaji kontaminovaný mikroorganizmami,“ vysvetľuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.
„Snahou pekára nie je vyrábať chlieb s rekordnou trvanlivosťou. Ten pečie svoje výrobky každý deň,“ hovorí Jobeková.
Dlhodobá trvanlivosť pekárskych výrobkov je výhodná najmä pre obchodníka. „Naraz nakúpi väčšie množstvo, žiada zľavu z ceny a dlhšie sa nemusí starať o dodávky týchto výrobkov,“ vysvetľuje Szemes.
Po pol roku iste vyhodiť
Jedenie chleba v rozumnom čase po záruke zväčša nespôsobí zdravotné ťažkosti.
„Nevidím v tom veľký problém, ak nie je napríklad poškodený plesňou. Takéto potraviny by sa mali vždy celé vyhodiť,“ hovorí gastroenterológ Miloš Bubán. Plesne môžu spôsobiť zdravotné problémy a niektoré majú karcinogénne účinky.
Jesť chlieb pol roka po záruke by už neriskoval. „Môžu tam ľahko pôsobiť baktérie a procesy, ktoré nevidno,“ dopĺňa.
Dôležitým faktorom trvanlivosti je aj obal výrobku a jeho uskladnenie, pretože potraviny sa môžu pokaziť aj počas záručnej lehoty, ak ich nesprávne skladujeme.
„Neodporúčame jesť chlieb po uplynutí dátumu spotreby, aj keď navonok nevyzerá inak,“ konštatuje Živický.
Treba si uvedomiť, že chlieb je živá hmota, tvorba plesní a kvasiniek je teda prirodzeným procesom, hovorí Jobeková.
Dôležité je, aby spotrebiteľ čítal etiketu a rozhodol sa, či si kúpi chlieb s konzervačnou látkou, alebo bez nej. „V zložení výrobku musí byť uvedená každá prídavná látka,“ hovorí.