BRUSEL. Parmezán vyrobený v Spojených štátoch by sa nemal volať parmezán. Požaduje to Európska únia, ktorá chce chrániť svoje produkty. Parmezán môže byť podľa jej názoru len z talianskej Parmy.
Jej predstava, že Američania by mali zmeniť mená obľúbených potravín, sa rozširuje aj na syry feta, grana či romano, ale napríklad aj na grécky jogurt či prosciutto a mnohé ďalšie lokálne výrobky.
Kultúrne dedičstvo
Američania to považujú za absurdné a za tamojších výrobcov potravín sa v nevídanej zhode postavili senátori z Demokratickej aj Republikánskej strany.
Podľa nich európska požiadavka vážne poškodí amerických farmárov aj potravinársky priemysel.
Má byť súčasťou dohody o voľnom obchode medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou, o ktorej sa momentálne vyjednáva.
Brusel zatiaľ americké výhrady nechce komentovať, ale zdôrazňuje, že niektoré krajiny majú takmer emocionálny vzťah k svojim typickým potravinám a považujú ich za súčasť svojho kultúrneho dedičstva.
V Kanade už uspeli
Američania však hovoria, že práve oni tieto výrobky spopularizovali na ich kontinente a že v globálnej ekonomike sú požiadavky Európanov smiešne.
„Ako sa bude volať parmezán? Neparmezán? Alebo strúhaný tvrdý syr?“ opýtal sa pôvodom Talian Errico Auricchio, ktorý pred tridsiatimi rokmi presťahoval svoj rodinný podnik zo starej vlasti do USA.
Európania však už s ochranou svojich výrobkov uspeli v Kanade. Tam sa nemôže predávať feta pod názvom feta, a na obale nemôžu byť grécke písmená ani obrázky evokujúce Grécko. Syr sa predáva pod názvom syr vo feta štýle.