BRATISLAVA. Na Slovensku stojí kurča od 2,5 do 2,9 eura za kilogram, kuracie rezne zhruba šesť eur za kilo.
Na Ukrajine vyjde kurča na 1,7 eura a rezne od 3,5 až 3,9 eura, tak odhadla cenové rozdiely spoločnosť Hyza.
O týždeň by sa pritom producentom z Ukrajiny mali otvoriť brány na trhy Európskej únie. Od 23. apríla sa totiž ráta s vyškrtaním ciel, ktoré musia Ukrajinci pri vývoze na Západ platiť.
Niektorí tunajší výrobcovia sa preto obávajú, že ukrajinské produkty začnú vytláčať tie naše z pultov. Ozývajú sa najmä hydinári.
Tvrdia, že domácu spotrebu hydiny na Slovensku vykrývajú naši producenti vlastnou výrobou na 50 percent, teda dodajú asi 51,5 tisíca ton hydiny ročne. Keď Ukrajine vyškrtajú clá, bude môcť vyviezť bez cla až 36tisíc ton hydiny.