SME

Brusel povedal, ako treba správne údiť mäso

Údenie dymom z dreva nahrádza tekutý roztok, ktorý sa strieka na mäso.

V obchodoch už údeninu pripravenú tradične nájdete málokedy.V obchodoch už údeninu pripravenú tradične nájdete málokedy. (Zdroj: SITA)

Mäsa, ktoré sa údi na dreve, bude ubúdať. Únia od septembra sprísni podmienky tradičného údenia, aby bolo v mäse menej škodlivín.

BRATISLAVA. Mäso, ryby a syry sa údia už stáročia. Kým však naši starí rodičia klobásy či salámy údili, aby im dlhšie vydržali odložené v špajze, dnes sa údi najmä preto, aby mäso získalo charakteristickú chuť a vôňu. Konzervovanie dymom už nehrá úlohu.

Pri spaľovaní dreva sa na mäso dostávajú škodlivé rakovinotvorné látky. Koľko ich zjeme s klobásou, závisí od toho, na akom dreve a ako dlho sa údila, ale tiež od toho, ako ju potom mäsiar umyl.

SkryťVypnúť reklamu

Už tri roky reguluje obsah škodlivín v údených výrobkoch Európska komisia, od septembra sa limity na tieto škodliviny znížia o tri pätiny.

„Tieto škodlivé látky sú kontaminantom a karcinogénom, vznikajú pri nedokonalom pálení dreva,“ hovorí riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Peter Siekel.

Údenie doma nerešia

So zmenou chuti údeného mäsa sa môžete stretnúť, keď ho kupujete od menších farmárov či na trhoch. Veľké podniky už mäso zväčša neúdia na dreve.

„Tradičné údenie v udiarňach dnes funguje už len na dedinách a pri mäse predávanom z dvora,“ potvrdzuje Siekel.

Nariadenie z Bruselu sa ich dotkne iba vtedy, keď predávajú mäso legálne, teda aj s bločkom. „Pri predaji mäsa treba mať povolenia, preverujú sa aj udiarne,“ vraví šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

SkryťVypnúť reklamu

Je pravdepodobné, že tradične údené klobásy či krkovička sa budú dať naďalej kúpiť na trhoch, ale iba načierno. „Je len veľmi malá šanca, aby takéto mäso Štátna veterinárna a potravinová správa zachytila,“ myslí si Siekel.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3EKG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (19. 5. 2025)
USD 1.119
AUD 1.746
CZK 24.936
JPY 163.050
CAD 1.564
GBP 0.843
HUF 403.050
PLN 4.260
CHF 0.938
SEK 10.933

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 941
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 075
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 885
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 091
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 873
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 597
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 412
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 880
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 855
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 548
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 8 227
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 617
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 606
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 223
  8. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 5 594
  1. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  2. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  3. Tupou Ceruzou: Krížovka
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Poškodený most v Poprade.

Rezort sa spolieha na analýzu za 7,6 milióna.


1
Qatar airways

Celkové údaje o príjmoch a počte cestujúcich zatiaľ nie sú k dispozícii.


TASR
Skupina Be Group pôsobila na Slovensku od roku 2005.

Švédsky koncern Be Group odišiel zo Slovenska neslávne.


Na archívnej snímke demonštranti protestujú proti masového turizmu v Barcelone.

Španielsko vlani prilákalo rekordných 94 miliónov turistov.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 880
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 855
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 548
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 8 227
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 617
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 606
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 223
  8. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 5 594
  1. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  2. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  3. Tupou Ceruzou: Krížovka
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
SkryťZatvoriť reklamu