Naše tradičné pivo, halušky či zemiakové lupienky. Viaceré produkty, ktoré sú slovenské, sa vyrábajú za hranicami našej krajiny.
1.Zlatý Bažant: Česko, Maďarsko, Rusko, Bielorusko
FOTO - HEINEKEN
Hoci krátka prechádzka Budapešťou ukáže, že tam majú veľmi radi slovenské pivo so žltou hydinou v logu, nemyslite si, že sa tento Zlatý Bažant dováža z Hurbanova. Majiteľ, spoločnosť Heineken, ho varí vo svojom závode v Soproni.
Naopak, česká pivná hrdosť síce nedovolí vyvesiť logo najpopulárnejšieho slovenského piva na ich krčmu, no aj tu je populárne tak, že si bažanta vyrábajú vlastného.
Toto pivo s nálepkou “slovenské” licenčne vyrábajú aj v Rusku a dokonca Bielorusku. Ak Rada vzájomnej hospodárskej pomoci skolabovala, alkohol to prežil.
2.Maslo Rajo: Nemecko
FOTO SME - RADOSLAV AUGUSTÍN
Regionálne, lokálne, bio, organic, z dvora. Keď nie, tak aspoň slovenské, povie si moderný zákazník a hodí do košíka maslo z bratislavskej mliekarne Rajo. Prudko sa mýli. Už takmer desať rokov vozia kamióny slovenskú smotanu do Wesserburgu v Bavorsku a naspäť dovážajú maslo s nápisom "tradičné". V sesterskej mliekarni v Nemecku to vraj ide rýchlejšie a modernejšie. Maslo už nie je z hlavného mesta našej republiky, no aspoň je z hlavnej krajiny našej Únie.
3.Slovenské halušky v prášku: Česko
FOTO SME - RADOSLAV AUGUSTÍN
Ak zmiešate český prášok s vodou akéhokoľvek pôvodu, získate Slovensko. Značky Dr. Oetker a Vitana aj so závodmi v Česku sú presvedčené, že ich české prášky sú najlepším základom pre pravé slovenské halušky.
4.Slovakia Party Mix: Maďarsko
FOTO SME - RADOSLAV AUGUSTÍN
Slané tyčinky a rôzne chrumky Slovakia vyrába nemecká spoločnosť Intersnack v Maďarsku. Keď slovenská párty, tak zásadne družne so susedmi!
5.Syr Bambino: Česko
FOTO SME - RADOSLAV AUGUSTÍN
Bacuľaté červené črievko s taveným syrom patrí medzi spomienky na detstvo a ikony nezdravej výživy. Teraz sa vyrába v závodoch s francúzskym pozadím v Hodoníne, v ktorom je dokonca vývojové stredisko tavených syrov.
6.Tatra Pikao, Jesienka, Salko: Česko
FOTO SME - RADOSLAV AUGUSTÍN
Klasická československá značka Pikao či Salko sa vyrába pod značkou Tatra. Mnohým sa tak môže zdať, že na ne prispeli aj liptovské kravičky. V skutočnosti kondenzované mlieka vznikajú v srdci Česka v Pardubickom kraji. No a kam sa podela Jesienka? Keďže výroba značiek pokračuje už len v Česku, Jesienka sa teraz v oboch krajinách predáva ako Jesenka. Národovci smútiť nemusia, celú mliekareň pred troma rokmi kúpil Andrej Babiš.
7.Bratislavské pivo Stein: Česko
FOTO - STEIN
Majiteľom tradičnej fabriky na pivo blízko bratislavského Trnavského mýta sa stal developer, budovu aj značku v roku 2007 predal. Bratislavské pivo sa tak varí vo Vyhniach vo firme Steiger. No ide len o fľaškovú verziu. Plechovky a plastové fľaše sa plnia v zemi zasľúbenej pivu - v Česku, v přerovskom pivovare Zubr. Nech je ako chce, pivní znalci už v chuti nespomínajú “myšinu”.
8.Slovakia Chips a Tradičné slovenské zemiačky: Česko
FOTO SME - RADOSLAV AUGUSTÍN
Nemecká firma Intersnack už takmer pred desiatimi rokmi zrušila výrobu v trenčianskych Nozdrkovciach. Ukázalo sa, že na zber zemiakov nie sme práve ideálna krajina. To jej však nebráni vyrábať okrem Slovakia Chips aj Tradičné slovenské zemiačky s obrázkom dedov, ktorí vyberajú zemiaky z pahreby. Momentálne sa všetky tieto čipsy, aj pre maďarský trh, vyrábajú v obci Choustník pri meste Tábor v Česku. Všetko s chuťou domova, s chuťou V4!