Toto leto pravdepodobne nebude také horúce ako vlaňajšie, nárazovo však teploty môžu vyskočiť na viac ako 30 °C.
Ak nás takéto horúčavy zastihnú v práci, musí nám zamestnávateľ zabezpečiť určitý štandard. A to ako v pitnom režime, tak aj v klimatizácii.
"Za bezpečnosť a zdravie zamestnancov zodpovedá zamestnávateľ, ktorý musí zabezpečiť vhodné pracovné podmienky na ochranu zdravia zamestnancov. Na podmienky na pracoviskách z pohľadu vhodnej teploty dozerajú nielen inšpektoráty práce, ale aj regionálne úrady verejného zdravotníctva," vysvetľuje Slavěna Vorobelová z Národného inšpektorátu práce.
Minerálka len pre niektorých
Zamestnávateľ musí bezplatne zabezpečiť zamestnancom pitný režim na vlastné náklady. Tu si však netreba predstavovať, že za každých okolností musí zakúpiť minerálky.
"Na zabezpečenie pitného režimu pre zamestnancov vo väčšine prípadov postačuje napríklad aj prístup k bežnej pitnej vode z verejnej vodovodnej siete na mieste výkonu práce," hovorí Vorobelová.
Minerálky, alebo iné nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňa strata minerálnych látok musí zamestnávateľ zabezpečiť napríklad pracovníkom v hutníctve, sklárstve alebo pri dlhodobej práci na vonkajšom pracovnisku - ak je teplota v tieni viac ako 30 °C.
To, koľko vody by sme mali v lete vypiť závisí od viacerých faktorov. Samozrejme aj od horúčav. Ale aj od veku, telesnej hmotnosti, pohlavia a od pracovnej činnosti.
"Človek so sedavým zamestnaním, respektíve administratívny pracovník, ktorý sa aj striedmo stravuje, si môže ešte vystačiť s litrom vody na deň. No mladí a ľudia s fyzicky náročnejšou prácou, pri extrémnejších podmienkach a pri vyššej teplote okolia však potrebujú oveľa viac tekutín," vysvetľuje generálny riaditeľ spoločnosti Dolphin Slovensko Ab Olde-Scheper.
Kratšia práca?
Okrem pitného režimu by mal zamestnávateľ v čase horúčav pristúpiť aj k technickým alebo organizačným opatreniam.
Jednoducho povedané, musí zabezpečiť dobrú vzduchotechniku, zatienenie okien, vetranie či klimatizáciu.
"K organizačným úprava pracovného času patrí napríklad posunutie začiatku pracovnej doby na skoršie ranné hodiny, zaraďovanie prestávok, prípadne skrátenie pracovnej doby," konštatuje Vorobelová.
Od koľkých stupňov by mal zamestnávateľ k takýmto opatreniam pristúpiť však naše zákony nič nehovoria.
"Súčasná legislatíva jednoznačne nestanovuje teplotnú hranicu, kedy zamestnávateľ musí vykonávať jednotlivé opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov," vysvetľuje Vorobelová.
Vo všeobecnosti však podľa nej platí, že ak na pracovisku, na ktorom sa vykonáva dlhodobá práca, nemožno zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky, zamestnávateľ musí vykonať opatrenia zamerané na ochranu zamestnancov pred poškodením zdravia v dôsledku nadmernej horúčavy.
A to sú práve. úprava času práce, posun začiatku pracovnej zmeny a podobne.
Nápoje by mali byť chutné
Úrad verejného zdravotníctva odporúča, aké vlastnosti by mala mať voda či čaje, ktoré pijeme v lete. Neznamená to však, že nám ich musí zamestnávateľ preplatiť.
1.Aké majú byť nápoje
Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča uhradiť najmenej 70 % vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním.
Nápoje musia byť zdravotne neškodné, majú mať vhodné chuťové vlastnosti a teplotu. Majú obsahovať čo najmenej cukru (do 6 percent), pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu.
Nápoje nemajú obsahovať ani malé množstvo alkoholu, pretože alkohol zvyšuje metabolizmus a tým aj produkciu tepla v organizme. Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 °C.
Za vhodné sa považujú napríklad stolové minerálne vody s obsahom Na+ do 100 mg/l, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy.
Finančne uhrádzať tieto občerstvujúce nápoje nie je povinnosťou zamestnávateľa.
V odôvodnených prípadoch, ktoré sú vymedzené príslušnou legislatívou (predpoklad prekročenia hodnôt dlhodobo a krátkodobo únosnej záťaže teplom na pracoviskách, na ktorých je tepelná záťaž spôsobená technológiou; pri dlhodobej práci na vonkajšom pracovisku počas mimoriadne teplých dní) zamestnávateľ má poskytovať navyše aj nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňajú aj minerálne látky stratené potením.
2.Do kedy pracovať
V prípade potreby musí zamestnávateľ umožniť zamestnancom prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou.
Prípadne úpraviť režim práce a odpočinku najmä pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou a pri prácach na vonkajších pracoviskách - napríklad posun začiatku pracovnej zmeny, dĺžka a zaradenie prestávok a pod. má byť riešená dohodou medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov.
Úrad verejného zdravotníctva SR