BRATISLAVA. Produkcia jatočnej hydiny v intenzívnych chovoch sa počas minulého roka zvýšila o desať percent. Slovenskí hydinári jej vlani vyprodukovali 84,8 tis. ton. Produkcia kurčiat vzrástla o desať percent a moriek o 39 percent.
Živá hydina sa na Slovensko dovážala najmä z Českej republiky (84,3%). Na druhej strane najviac sa jej exportovalo do Poľska (52,8 %). Informoval o tom riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
Pokles však hydinári zaznamenali v produkcii hydinového mäsa. Celkovo sa ho u nás vlani vyrobilo 51 488 ton, čo je oproti predchádzajúcemu roku o 10 percent menej.
V prepočte na jedného obyvateľa to predstavuje 9,45 kilogramu, produkcia tak medziročne poklesla o 0,56 kilogramu. Sebestačnosť Slovenska sa vo výrobe hydinového mäsa znížila z 52,7 percenta v roku 2012 na minuloročných 47,5 percenta.
Najväčší objem hydinového mäsa bol na Slovensko dovezený z Českej republiky, Poľska a Maďarska. V prevažnej väčšine sa k nám dostalo mäso z krajín Európskej únie, vo finančnom vyjadrení išlo o 91 %, no na pultoch obchodov bolo možné nájsť aj také, ktorého krajina pôvodu bola Brazília.
"Čo sa týka vývozu hydinového mäsa, najväčší je do Českej republiky a Maďarska, ale je podstatne nižší ako ten dovoz," skonštatoval Molnár.
Medziročne poklesol aj počet nosníc a to o 6,8 percenta na vlaňajších 5,8 mil. kusov.
"Bolo to zapríčinené hlavne tým, že jeden najvýznamnejší a najväčší podnik, výrobca slepačích vajec mal problémy, čiastočne skončil s výrobou. V súčasnosti je už ale situácia normalizovaná a ten stav sa vrátil do pôvodných koľají," uviedol riaditeľ Novogalu, a.s. Ladislav Birčák.
Podotýka, že výpadok 422 tisíc nosníc bol z intenzívneho chovu, dôsledkom čoho poklesla aj produkcia vajec. Výroba konzumných vajec dosiahla vlani 676,6 mil. kusov, čo je medziročne menej o 15,1 percenta. Slovensko je podľa Birčáka sebestačnosťou v produkcii vajec na úrovni viac ako 92 percent. V prípade dovozu k nám putujú vajcia najčastejšie z Česka a Poľska.