BRATISLAVA. Z etikety na baliacom papieri nakrájanej šunky by ste mali zistiť, v ktorý deň a o koľkej bola šunka rozbalená a nakrájaná.
Navrhuje to ministerstvo pôdohospodárstva v nových pravidlách predaja mäsa.
Už dnes musia tieto informácie obchodníci zapisovať do extra evidencie, ktorú si môžu prelistovať aj zákazníci. Tí o tom však zväčša nevedia alebo si nechcú zoznam pýtať, aby nespomaľovali nakupujúcich za sebou.
Nová povinnosť má predísť prípadom, keď si zákazník pýta čerstvo nakrájanú šunku a predavač mu naloží z pripravenej kôpky s tvrdením, že šunku nakrájal len nedávno, hoci v skutočnosti ju má vo vitríne od rána.
Obchodníci: Bude to ťažké
Zväz obchodu a cestovného ruchu tvrdí, že je to zbytočnosť. „Informácia o čase a dátume krájania nie je pre zákazníka taká potrebná a zaujímavá ako dátum spotreby.“