SME

Spracovateľ mäsa: Jahnátek umožní zavádzať ľudí

Na pulty sa dostanú výrobky so známymi názvami, ale značne odlišnou kvalitou, hovorí Martin Danielič.

Špekáčiky a šunková saláma sa dnes môžu vyrábať len z bravčového alebo hovädzieho mäsa.Špekáčiky a šunková saláma sa dnes môžu vyrábať len z bravčového alebo hovädzieho mäsa. (Zdroj: ARCHÍV - SME)

Na pulty sa dostanú výrobky so známymi názvami, ale značne odlišnou kvalitou, hovorí na novinku, ktorú pripravuje minister pôdohospodárstva Martin Danielič, člen predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa.

Prečítajte si tiež:Špekáčiky budú bez mäsa, vyhovuje to aj BabišoviČítajte 

Môžu sa dnes predávať špekáčiky z hydinového mäsa?

„Nemali by sa, pretože výraz ‚špekačky‘ (takto sa volajú špekáčiky podľa zákona, pozn. red.) je vyhradený len pre mäsové výrobky, ktoré spĺňajú určité parametre. Aby sa súčasné špekačky mohli volať špekačkami, musia byť vyrobené z bravčového a hovädzieho mäsa, jeho obsah musí byť aspoň 40 percent a tuk môže tvoriť najviac 45 percent hmotnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Ak je mäsový výrobok takto nazvaný, ale nemá tieto vlastnosti, ide o klamanie spotrebiteľa. Názov hydinové špekačky sa podľa platnej legislatívy nesmie používať.“

Návrh hovorí, že v hydinovom špekáčiku nemusí byť žiadne hydinové mäso a až 45 percent hmotnosti môže byť separát. Aká môže byť ich kvalita?

„V prípade mäsa ide o minimálne hodnoty, teda ak vyhláška hovorí, že tam nemusí byť žiadne mäso, výrobca ho tam, samozrejme, môže dať, ale aj nemusí.

Hydinový separát slúži ako mäsová náhrada a výrobky z takejto suroviny sú podstatne lacnejšie ako výrobky z mäsa. To znamená, že oproti klasickým špekačkam nemôže byť reč ani o porovnateľných kvalitatívnych kritériách.“

Máte skúsenosti s výrobou hydinových špekáčikov?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3FS7 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Rozhovory z denníka SME

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  2. Máte po štyridsiatke? Tieto vyšetrenia netreba odkladať
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  5. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  7. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  8. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Hrady, zámky a zoologické záhrady. 100 tipov na výlety v Česku
  3. Máte po štyridsiatke? Tieto vyšetrenia netreba odkladať
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  5. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  6. V spaľovni vytriedili nevybuchnuté petardy a plynové bomby
  7. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  8. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 24 267
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 11 769
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 7 432
  4. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 7 158
  5. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 6 869
  6. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 6 836
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 5 107
  8. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 4 954
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 185 162
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 12 978
  3. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 7 152
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 630
  5. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 123
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 4 899
  7. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské. 4 623
  8. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 4 383
  1. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  2. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  3. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  4. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  5. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  6. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  7. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  8. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
SkryťZatvoriť reklamu