BRATISLAVA. V krajinách Európskej únie sa ročne vyhodí až 89 miliónov ton potravín, viac ako 40-percentný podiel na vzniku potravinového odpadu majú pritom domácnosti.
Odhady hovoria, že ak sa nič zásadné nezmení, v roku 2020 sa plytvanie zvýši až na približne 126 miliónov ton. Naproti tomu štatistiky ukazujú, že až 79 miliónov občanov EÚ žije pod hranicou chudoby a 16 miliónov je závislých na potravinovej pomoci.
Celosvetové údaje ukazujú, že ročne sa miliarda ton potravín. Údaje o plytvaní mal Európsky parlament k dispozícii pred dvoma rokmi.
Slovensko presnejšími štatistikami o potravinovom odpade nedisponuje. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) však odhaduje, že plytvanie potravinami sa u nás pohybuje do hranice 20 percent.
Podotýka, že na presnejšiu kvantifikáciu chýbajú objektívne údaje. "Bez ohľadu na to nemožno nad plytvaním potravinami zatvárať oči ani v našej krajine, ba naopak, je potrebné systematicky pracovať so spotrebiteľom i s ďalšími článkami potravinového reťazca," uviedol predseda SPPK Milan Semančík.