Niektorí zamestnanci začnú čoskoro dostávať hodnotnejšie gastrolístky. Buď ešte v októbri alebo najneskôr v novembri budú mať nárok najmenej na 3,15 eura denne.
Valorizácia stravného
- K pracovnej ceste v pásme päť až 12 hodín patrí stravné vo výške štyri eurá. Po novom to bude 4,20 eura.
- Gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 percent z tejto sumy.
Minimum sa z troch eur zvýši na 3,15 eura. - Zvýšenie súm sa vykoná, ak rozdiel indexu cien za príslušný mesiac a hodnoty základne je najmenej päť percent. Za základňu sa považuje mesiac, podľa ktorého sa stravné valorizovalo naposledy.
„Ak zamestnávateľ teraz poskytuje stravovaciu poukážku v minimálnej hodnote tri eurá, respektíve od troch eur do 3,15 eura, bude musieť poskytovať minimálne 3,15 eura,“ píše sa v návrhu opatrenia, ktorý v piatok zverejnilo ministerstvo práce.
Ceny v reštauráciách stúpli
Ministerstvo navrhuje zvýšiť sumu, od ktorej závisí minimálna hodnota gastrolístka. Stravné pri pracovnej ceste v dĺžke päť až 12 hodín sa zmení zo štyroch eur na 4,20 eura.
„V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného bola splnená podmienka na ich zvýšenie,“ vysvetľuje ministerstvo.
Index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách v auguste tohto roka dosiahol 105 percent. To je o päť bodov viac, ako predchádzalo poslednej úprave stravného.
Na základe vývoja cien v júni 2012 sa valorizovalo v auguste toho istého roka.
Podnikateľom vzrastú náklady
Z jedného štatistického zisťovania vyplýva, že stravovacie poukážky využíva okolo 340-tisíc zamestnancov. Gastrolístky v hodnote nižšej ako 3,15 eura môže dostávať vyše 160-tisíc z nich.
„Zvýšenie stravného môže teda mierne zvýšiť náklady na zabezpečovanie stravovania zamestnancov,“ tvrdí ministerstvo s tým, že v konečnom dôsledku by podnikatelia nemali škodovať.
Môžu si vo väčšej miere znížiť základ dane z príjmov.