Zvýšenie stravného môžu využiť aj živnostníci. Kúpené gastrolístky vo vyššej hodnote môžu zahrnúť do daňových výdavkov.Gastrolístok za odpracovaný deň nesmie ísť pod 3,15 eura
Výdavky na stravu
Rok 2014 má 248 pracovných dní.
Do októbra živnostník mohol používať gastrolístok vo výške štyri eurá. Ak odpracoval všetkých 209 pracovných dní, za toto obdobie si môže zahrnúť do výdavkov 836 eur.
Od novembra môže platiť stravovacou poukážkou v hodnote 4,20 eura. Ak odpracuje 39 pracovných dní, ktoré zostávajú do konca tohto roka, za toto obdobie si môže od príjmov odčítať 163,80 eura.
V daňovom priznaní za tento rok živnostník môže uplatniť výdavky na stravu vo výške 999,80 eura.
„Živnostníci majú zákonný nárok na zníženie základu dane vo výške stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní päť - dvanásť hodín za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku,“ tvrdí daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková.
Kým do októbra tento nárok predstavoval štyri eurá, od novembra ide o 4,20 eura.
Skutočné výdavky treba preukázať
Tento rok má 248 pracovných dní. Ak samostatne zárobkovo činná osoba odpracuje každý z nich a už nič navyše, od príjmov z podnikania si môže v daňovom priznaní odčítať výdavky na stravu vo výške 999,80 eura.
„Živnostníci si môžu uplatniť stravné aj za víkend, ak počas neho skutočne vykonávali podnikateľskú činnosť,“ hovorí daňová poradkyňa.
Výdavky na stravovanie patria do skutočných daňových výdavkov. Dôležité je preukázať ich.
Zákon o dani z príjmov spôsob preukazovania nestanovuje. Daňová kontrola zvyčajne akceptuje faktúru na nákup stravovacích poukážok či účet za teplé hlavné jedlo v reštaurácii, v bufete.
„Relevantnými sú napríklad záznamy v evidencii jázd, faktúry s dňom dodania služby zhodným s dňom uplatnenia stravného, evidencia činnosti, dodacie listy,“ vyratúva ďalšie možnosti Bednáriková.
Len pre čistého živnostníka
Samostatne zárobkovo činná osoba si nemôže uplatniť výdavky na stravovanie, ak jej ho niekto zabezpečuje alebo financuje. Ide o prípad, keď je súčasne zamestnaná a má nárok na príspevok na stravovanie podľa Zákonníka práce alebo na stravné pri pracovnej ceste.
Pre ľudí v slobodnom povolaní platí rovnaké obmedzenie.