BRATISLAVA. Nestlé v priebehu roku vymení receptúru stoviek rôznych sladkostí predávaných na americkom trhu. Čokoládové tyčinky firmy sa majú zbaviť všetkých umelých farbív a prísad.
Výrobky predávané v USA tak prejdú podobnou zmenou, akou prešli výrobky na Slovensku pred rokmi. Podľa hovorkyne spoločnosti Nestlé Slovensko Andrey Brožovej neobsahujú výrobky firmy, ktoré sú distribuované na Slovensko umelé prísady už päť rokov.
Upravia stovky receptov
Zmena sa podľa amerického vedenia Nestlé dotkne viac ako 250 druhov čokoládových tyčiniek nebude obsahovať umelé príchute a farbivá. Nové tyčinky budú sa na pultoch obchodov začnú objavovať od polovice roka 2015. Zákazníci ich rozoznajú podľa nápisu na obale: „Bez umelých farbív a príchutí.“
„Vieme, že ľudia majú vyšší záujem o jedlá bez umelých prísad.“ povedala Doreen Ida, zodpovedná za sladkosti Nestlé v Spojených štátoch.
Spoločnosť sa opiera o anketu o svetovom zdraví, ktorú v roku 2014 urobila firma Nielsen, analyzujúca spotrebiteľské trendy. Podľa ankety 60% Američanov zohľadňuje pri výbere sladkostí fakt, či produkt obsahuje umelé prísady.
Nestlé hovorí, že umelé prísady nahradí prírodnými. Červené farbivá nahradia semienka z anátového stromu a vanilková príchuť sa bude vyrábať zo skutočnej vanilky.
„Momentálne robíme testy, či nové recepty spĺňajú štandardy chutí a vzhľadu.“ povedala Leslie Mohrová, manažérka Nestlé pre výživu a zdravie.
Sebecká pomoc
Hovorca spoločnosti Nestlé povedal pre Wall Street Journal, že táto zmena sa objavila najprv vo Veľkej Británii už v rokoch 2005 až 2012, kedy iniciatívu viedol americký riaditeľ spoločnosti Paul Grimwood. Teraz pretláča zmeny aj na americkom trhu.
Ďalší výrobca cukroviniek Hershey sa tiež prispôsobuje požiadavkám spotrebiteľov. Do svojich produktov pridávajú skutočný cukor namiesto umelej fruktózy.
Podľa Hanka Cardella, riaditeľa Iniciatívy pre riešenie obezity na Hudsonovom Inštitúte, ak firma inovuje a mení receptúru, stáva sa atraktívnejšou pre spotrebiteľov. „Správajú sa lepšie, ale len pre vlastný profit,“ dodal Cardell.
Autor: Katarína Kissová