BRATISLAVA. Záleží vám na krajine pôvodu potravín, ktoré si kupujete? Ak áno, už by ste nemali mať problém so zistením, či kurča na vašom tanieri vyrástlo na Slovensku, v Poľsku alebo v Brazílii.
Dozviete sa po novom nielen krajinu, kde sa mäso balilo, ale aj kde ho odchovali, zabili a spracovali. Zákazník sa to dozvie už aj pri kúpe hydinového, bravčového, kozieho aj ovčieho mäsa. Pri hovädzine tieto pravidlá platia už dlhšie.
Zodpovedný je výrobca
Zdá sa, že väčšina obchodov aj ich dodávateľov mäsa sa na nové podmienky pripravila. Pri menšom prieskume sme iba v jednom prípade našli, že na balenom kurčati aj bravčovom mäse neboli nové údaje uvedené tak, ako mali byť. Mäso vraj pochádzalo z Poľska.
„Spomenuté produkty nachádzajúce sa v týchto dňoch na pultoch našich predajní boli vyrobené pred zavedením tejto povinnosti,“ konštatuje hovorca Lidlu Tomáš Bezák.
Povinnosť správne označiť mäso majú výrobcovia. Tí aj budú pokutovaní, ak dajú do obehu nesprávne označené potraviny, potvrdila Paulína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.