SME

Spotreba bieleho mäsa je podľa hydinárov v porovnaní s Úniou nízka

Spotreba hydinového mäsa by mala byť na úrovni napríklad bravčového mäsa, ktorého spotreba je však na Slovensku v porovnaní s hydinovým asi dvojnásobná.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Priemerná spotreba hydinového, teda tzv. bieleho mäsa, je na Slovensku nízka, pohybuje sa na úrovni 16 až 17 kilogramov (kg) na obyvateľa ročne. Upozornil na to dnes na tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"Je to pomerne málo aj oproti EÚ, kde sa priemer pohybuje na úrovni 24 až 25 kg na obyvateľa," uviedol v reakcii na medializované závery Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o tom , že tzv. červené mäso je pravdepodobným karcinogénom pre človeka.

SkryťVypnúť reklamu

Pod kontrolou

V susednej Českej republike sa podľa Molnára ročný priemer spotreby hydinového mäsa pohybuje na úrovni asi 22,5 kg na obyvateľa. "Sú však mnohé krajiny, napríklad Maďarsko, ktoré majú ročnú spotrebu hydiny vyššiu ako 30 kg na obyvateľa," poznamenal.

Upozornil, že hydinové mäso je zdravé, ale len vtedy, ak v procese výkrmu a spracovania hydiny neprišlo k úbytku výživových vlastností a k poškodeniu jeho kvality nesprávnym zaobchádzaním.

"Za slovenskú produkciu môžeme konštatovať, že naša výroba pochádza z kurčiat, ktoré sú pod neustálou kontrolou veterinárov, jednak v chovoch, ako aj na bitúnkoch," podčiarkol Molnár.

Kuracina je zdravšia

Spotreba hydinového mäsa by mala byť podľa slov lekárky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Alžbety Béderovej na úrovni napríklad bravčového mäsa, ktorého spotreba je však na Slovensku v porovnaní s hydinovým asi dvojnásobná.

SkryťVypnúť reklamu

"Kuracina je zdravšia, diétnejšia, obsah tukov v tomto mäse je podstatne nižší ako u iných druhov," zdôraznila s tým, že je zároveň veľmi dôležitý spôsob prípravy mäsa na konzumáciu. "Vyprážanie nie," doplnila.

Podľa slov Petra Šimka, vysokoškolského profesora zaoberajúceho sa chémiou potravín na Slovenskej technickej univerzite (STU), tzv. červený typ mäsa obsahuje viac atómov železa, ktoré sa pri nadmernom množstve môžu podieľať na vzniku onkologických ochorení.

"Z hľadiska chémie potravín si musíme uvedomiť, že čím viac železa mäso obsahuje, tým má červenšiu farbu. Z toho logicky vyplýva, že na farebnej stupnici na najpriaznivejšom bode z hľadiska zdravia spotrebiteľa je biele mäso, bez ohľadu na to, z akého zvieraťa pochádza. Postupne cez ružovú, červenšiu až tmavo-červenú farbu sa prechádza do najvyšších koncentrácií železa nachádzajúcich sa v mäse. To sú tzv. červené mäsá, teda najmä bravčové, hovädzie a konské mäso," dodal Šimko.

Európska únia

Súvisiace témy: Potraviny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (20. 5. 2025)
USD 1.126
AUD 1.747
CZK 24.907
JPY 163.260
CAD 1.571
GBP 0.842
HUF 402.350
PLN 4.269
CHF 0.939
SEK 10.902

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 602
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 508
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 165
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 473
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 316
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 267
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 949
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 936
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 619
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 639
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 7 233
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 680
  7. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 6 188
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 715
  1. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  2. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  3. Tupou Ceruzou: Krížovka
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Poškodený most v Poprade.

Rezort sa spolieha na analýzu za 7,6 milióna.


5
Qatar airways

Celkové údaje o príjmoch a počte cestujúcich zatiaľ nie sú k dispozícii.


TASR
Skupina Be Group pôsobila na Slovensku od roku 2005.

Koncern Be Group skončil neslávne.


Na archívnej snímke demonštranti protestujú proti masového turizmu v Barcelone.

Španielsko vlani prilákalo rekordných 94 miliónov turistov.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 949
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 936
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 619
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 639
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 7 233
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 680
  7. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 6 188
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 715
  1. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  2. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  3. Tupou Ceruzou: Krížovka
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
SkryťZatvoriť reklamu