Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Dovolenkuje sa doma. Prečo sa hotelieri aj tak neusmievajú (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 > >>

Hodnoť

V Bratislave sa nedovolenkuje

Vlada sice rozdala rekreacne poukazy, slovaci vsak cestuju mimo hlavne mesto. Pandemia uplne odrovnala cestovny ruch, specialnou kategoriou su vsak hotelieri v Bratislave. 3mesiace skoro nulova navstevnost, v juni 5-10%. Na zaciatku jula sa situacia raketovo zlepsila, lebo nepribudali nakazeni a celkovo to vyzeralo, ze epidemia je na ustupe aj v krajinach, odkial sem prudi najviac turistov. Obsadenost dosiahla 65-70% oproti minulemu roku. Prevazuju hostia zo SR, ale mali sme aj zahranicnych. August je opat katastrofa. Vsetky rezervacie postupne zrusene, obsadenost je zatial horsia ako v juni. Leto je obdobie, kedy sa najviac zaraba a pre male firmy ako sme my to znamena odkladat si peniaze na horsie mesiace, akymi su november, januar, februar a marec. Co sa tyka pomoci od vlady, cez vsetky opatrenia sme prepadli, dokoca ani najomne nam nikto neznizil, lebo podmienit to zlavou zo strany prenajimatela je urcite podraz. My sme platili nacas, pozicali sme si na to peniaze. A ked prisla pomoc od vlady s podmienkou rovnakej zlavy, ako da prenajimatel, bolo mi oznamene, ze pan majitel nema elektronicky obc.preukaz a na vybavovanie takych veci nema cas. Preco by to vlastne robil? Aby este musel z vlastneho vacku dat zlavu 50%, ked sme uz zaplatili? Ak nezaplatime, nevrati nam ani zalohu a ukonci najom. Hlavne si to nepokazme! Hostit nasincov tiez nie je uplne idealne. Za mesiac jul sme museli investovat do oprav, a bude treba aj vymalovat, kedze Slovaci sice nezaplatia ceny ako zahranicni, za to su to najnevychovanejsi hostia a ocakavaju najviac.
Na hotelierov v Bratislave, ktori su bez pochyby najviac zasiahnuti pandemiou z odvetvia cestovneho ruchu nikto nemyslel. Som naozaj zvedava, kolko z mensich hotelov sa dozije buduceho roka.
 

 

Ludia pracujúci v hotelierstve to určite nemajú ľahké. Ale vidím že ste opísala jeden fenomén. Neviem prečo ale domáci sú skoro vždy tí najhorší klienti. A to neplatí iba o Slovensku. V zahraničí sa správajú úplne ináč ale doma aby sa ich človek bál ubytovať.
 

Anndy

Ja mám zase takú skúsenosť, že ubytovanie doma je v podstate tak drahé ako v zahraničí a služby o 30-80% horšie.
A tá nechuť keď ako hosť chcem niečo len trocha iné. Samozrejme neplatí všeobecne. V zásade nič nefunguje 100%, prepojenosť s okolím nulová (každý len vlastný piesoček pozná a ďalej nič). Proste škoda peňazí míňať doma.
 

 

Ak neminas doma, beries od zamestnancov, majitelov, spolocnosti a dokonca obcas inych zakaznikov. Futrujes vsak zahranicne subjekty, vratane cudzieho statu.
 

 

No a? Chcem službu - zaplatím za ňu tomu, kto mi ju poslytne najlepšie. Iné kritérium nemám.
Nie som ľudomil - svoje peniaze mám tvrdo odmakané. Mne ich nikto za flakačskú prácu nedá. A okrem toho nemám inú možnosť ako dosiahnuť lepší stav - ako “hlasovať nohami”.
 

suhlas

Mna sa nikto nepyta, ci som Slovenska firma a ze by ma mali preto podporit. Platim nemale odvody a dane, z ktorych ide podpora na rozne statne projekty "zadarmo". Plus z nasich dani financujeme rekreacne poukazy.
 

 

Musím sa priznať že neviem ako to je teraz na Slovensku. Ale hotelierstvo je na tom zle asi v celej Europe. Skôr ma zaujalo ako sa správajú domáci ked dovolenkujú doma (myslím tým vo svojom štáte). Ale možno je to aj tým ako ste napísali že k "svojím" sa aj personál správa ináč ako k cudzincom. No je to pre mňa dosť nepochopiteľné. Ako keby sme sa chceli k cudzincom správať a trošku lepšie aby boli spokojný a neurobili sme si hanbu no k domácim zasa nemáme tú potrebu.
 

 

Plne súhlasím, doma zdierajú zákazníkov a mzda pre zamestnanca je mizéria. Treba zlepšiť prepojenie služieb a hotely mimo BA sú plné, vrátane Tatier.
 

 

prenajimat si od niekoho budovu a v nej prevadzkovat hotel - to je podla mna velmi scestny ekonomicky scenar, hlavne na slovensku. ak budovu nevlastnim, resp. majitel budovy nema v hotely ziaden podiel resp. nejaky ekonomicky zaujem tak to je cesta do pekla.
 

Drsniak

Mame v prenajme cast domu.
 

 

a to mas hotel v casti domu? alebo Airbnb? alebo penzion?
 
Hodnoť

 

ked uz teraz sa domaci hotelieri stazuju tak to bude asi dost divne ... desattisice ludi , ktori by v normalnej situacii boli teraz v zahranici sa rozhodli dovolenkovta doma... tak prestat nariekat a snazit sa tychto dovolenkarov podchytit tak aby sa vratili aj vtedy ked bude uz situaci "v normale", ale ak za rovnake peniaze na SK dostane turista polovicne sluziby ako v zahranici tak sa potm neditvte ze o rok (ak to bude mozne) sa ludia zase radsej rozhodnu pre zahranicie ako pre SK ... simply the best
 
Hodnoť

načim sa začať správať

a poskytovať služby na podobnej úrovni ako je bežné v civilizovanom svete...ale u nás je zle keď neprší i prší, keď je pekne aj nepekne...mentalitu neprerobíme, ale za pokus to stojí...tak už nefňukajme a vyhrňme rukávy...úsmev a vľúdny prístup nič nestoja...pekný a pokojný víkendíček všetkým ľuďom dobrej vôle...
 

Co sa tyka sluzieb:

vnucka brigaduje v akvaparku, radsej nenapisem v ktorom meste. Robi pri vafliach - cize ta vafla, nejake ovocie a slahacka. 7,5 eur za 1 ks!!! To je chore. Rodina s dvomi detmi sa moze aj zblaznit. O vstupnom ani nehovorim.
.
Mame tu teraz navstevu zo Svajciarska, nevestina kamaratka, Slovenka. Vo Svajci zije 7 rokov. Z nasich cien je uplne sokovana a hlavne z pomeru prijem/ceny.
.
Tak si myslim, ze ceny sluzieb by mali byt adekvatne prijmom. Majitel hotela by mozno nemusel mat najdrahsie auto, najlepsie kazde dva roky nove, atd. Mozno by skor mohol lepsie zaplatit aj personalu, aby tam sli pracovat ludia, ktori pracu robia radi a nie nejaki, co maju vsetko "na haku", len tuzia, aby host rychle vypadol.
 

 

Vcera som dal v Senci za dva langose 7€. Najviac ma ale z celkovej ceny dostala cena kecupu. 0.70 centov za porciu. Kedze som bral dva tak 1.40€. Za to uz mam celu flasku Gurmana. Jedna porcia syru 1€. Langos bol super, ale 7€ je prehnana cena. Ano viem nemusel som to kupovat...
 

 

...a pritom je to jedno z najlacnejsich jedal, suroviny su za par centov, ani na pripravu to nie je narocne a je mozne, ze celu sezonu vyprazaju tie langose na tom istom oleji
 

Ten

prevadzovatel nech ma na tom langosi cisty zisk 40 centov . Vsetko ostatne je DPH , mzdy , odvody , rezia , energie , najom a suroviny .. Nechapem preco su langose zdanene rovnakou sadzbou DPH 20 % , ako napriklad predaj luxusneho tovaru ......
 

 

Urobili sme si vylet na Duchonku. Langos 1.30, so syrom 1.60. Neviem ci su v Senci 3 x vacsie platy, suroviny, DPH ako v Topolcanoch.
 

 

zhrnul si to v poslednej vete. nemal si to kupovat a keby to robil tak kazdy tak sa musia ceny zmenit. ak ludia kupuju nie je dovod menit.
z cechov si robime srandu ze pastekary a ono je to presne o tom. maju vzdy pripraveny plan B, cize ak je nieco neadekvatne drahe tak nekupia a rozbalia pasteky. robi to tak vecsina a preto sa aj sluzby museli prisposobit normalnym cenam, inak to nikto nekupi. v cz sa nie je problem dobre najest kdekolvek, na 95% tam bude dobre jedlo za rozumnu cenu.
na sk kupime aj za premrstenu cenu a potom sa budeme stazovat ake to bolo zle a drahe. bohuzial ked sme kupili tak sme to podporili. a co je najhorsie, nabuduce to spravime znovu a znovu.
 

 

Asi tak... Mirakulum Milovice. Parkovisko pred bránou, grátis. Vstupné na celý deň 2 dospelí + 3 deti 38e. Jedlo 30 až 75 kč. Pivo 30 kč. Malinovka pre deti 10-15 kč... Bojnice parkovisko pri veži 12e za 4h. Veža 8e osoba, šmykľavka + 2e. Pivo 2,50, jedlo 6-7€. Nejaká sprostosť smažena s hranolkami 7,50... Záchod 1e... To ma zabilo...
 

1 2 3 > >>

Najčítanejšie z ekonomiky