Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Spor o gastrolístky vrcholí, majú prísť o monopol. Čo sa chystá? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

Ale to natahuju. Uz nech to odsuhlasia a bude koniec jednemu zbytocnemu kartelu a monopolu, ktory len odcerpaval peniaze zo systemu za nic. Ziadna pridana hodnota, nic a za to nic si brali poplatok.
dob
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Asi tak

Mne osobne je jedno akou formou a nezmení moje stravovacie návyky (ako tvrdí divízia Smeru, nazývaná KOZ), mne ide o odstránenie zlodejiny tzv. emitentov. Čo tak obmedziť zisk na 0,1%?
 

 

Gastrace? Vypalnictvo pozehnane statom, nic viac.
 
Hodnoť

heh

Staci kuknut taky finstat pre Up Slovensko, s. r. o. (Historický názov: LE CHEQUE DEJEUNER s.r.o.):

Celkové výnosy 13 745 893 €
Zisk 3 006 571 €
Hrubá marža 58,28 %

No ja by som rozputal aj 3 svetovu vojnu a 3 vlnu pandemie, keby mi niekto isiel sahnut na takyto statom garantovany biznis :)
 

 

nuž áno. ale čo spravia firmy ak budú musieť vyplácať hotovosť? chodiť zas do banky (2 ľudia), zabezpečiť trezor, práca navyše
Žiaľ ja radšej budem podporovať (nechtiac) gastracove firmy.
 

 

Myslim ze mali dat do zakona ze peniaze za gastrolistky dostane automaticky rovnakym sposobom ako mzdu. Teda ked na chodi vyplata na ucet tak peniaze na stravu tiez na ucet. Ak hotovost tak hotovost.
 

Celé je to cielene

skomplikované. Aj v Zákonníku práce. Je to relikt vytvorený s cieľom, aby odborári mohli aj o niečom rozhodovať. Takže zo zákona povinná tvorba sociálneho fondu, rozkúskovaná medzi kultúrou, gastráčmi, dovolenkami, kde môžu prispieť nad rámec zákonom stanovenej povinnosti zamestnávateľa. Zdá sa, že nový systém agendu ešte viac skomplikuje. Lebo princíp, že zamestnanec má nárok na stravné iba ak nemá dovolenku, PN, služobku, alebo pod hranicu znížený úväzok, je komplikovaný už aj dnes. A samozrejme stravné sa nezarátava medzi možné podnikové benefity a nevykazuje v príjme. Podobne ako diéty pri domácich a zahraničných služobkách. Ak sa prejde na priame platby, toto všetko vytvorí parádny guláš, pre mnohých nestráviteľný. Hlavne ak by sa nezarátavali do celkového príjmu (to by zvýšílo zamestnávateľom náklady na cenu práce) a mali vyplácať bez odvodov a daní spolu so mzdou a nie zvlášť, či na drevo.
Dalo by sa aj jednoduchšie, cez zníženie odvodového zaťaženia, ale načo? To by prišlo tisíce byrokratov o stoličky, na ktorých majú nalepené zadky.
Snahu síce oceňujem, ale po doterajších činoch očakávam znovu kočkopsa, s ktorým nik nebude spokojný a každý bude nadávať.
 

 

Ano, najlepsie by bolo zrusit mamickovsko/oteckovske hrajkanie sa na stravne pre dticky a urobit nejaku adekvatnu reformu napr. cez znizenie odvodov. Ale ako pises, dva aspekty:
1. zamestnavatelia to mozu vnimat/propagovat aj ako zvysenie mzdy
2. zamestnanec si z principu vzdy mysli, ze pre zamestnavatela pracuje viac, ako dostava na ruku. Takze znizenie odvodov si asi ani velmi nevsimne, ale spr*ste papieriky v ruke su rukolapne.
.
Cize ano, medzi vacsinou finance gramotnymi rozumnymi ludmi by to vyznam malo. Ale nie, nie kazdy pracvonik je financne gramotny rozumny clovek.
.
Takze asi najlpesie co mozme urobit na eliminaciu nepotrebneho clanku, je na zopar rokov nechat pracovat kockopsa, nech ludia zabudnu na papieriky a az potom urobit nejaku poriadnu verziu.
 

Hotovosť

nikto vyplácať nebude; tak ako teraz zamestnávateľ strháva peniaze za gastráče, tak teraz ich vyplatí (opačné znamienko). Napr. my máme 5,- € lístky, firma platí 3,- €, ja 2,- €, ktoré mi strhnú z výplaty, čo je najhoršie, že zo zdanenej a zodvodnenej. Po zrušení gastráčov dostaneme rovno na účet vo výplate 3,- €, ktoré nebudú podliehať dani a odvodom (príspevok na stravu). A ja sa môžem rozhodnúť, či si dám len polievku za 1,50, kompletné jedlo jenoduché za 5,- €, alebo lepšie za 15,- € alebo to miniem inak bez toho, aby ma niekto obmedzoval a ešte mal za to províziu od firmy aj od reštaurácie. Teoreticky by mohli mať ľudia vyššie príspevky na stravu ako pri gastráčoch a jedlo by mohlo byť trochu lacnejšie, lebo reštaurácie by nemuseli platiť províziu a mať náklady s administratívou gastráčov.
 

ved ale

mozes motivovat zamestnancov aby si vybrali formu financneho prispevku na ucet, nemusis im davat hotovost. Podla clanku je aj taka moznost. Podla mna sa vacsina ludi rozhodne pre takuto formu. U nas dufam ze nebudu tiez vymyslat, lebo vratit sa k hotovosti nikdo nebude chciet.
Taktiez je mozne, ze sa to zmeni v pripomienkovom konani a od hotovosti sa uplne upusti.
 

 

no ja v to dufam. ale ten text nie je jednoznacny. a ked zamsetnanec vyciti moznost dostat keš na začiatku mesiaca , z ktorého si uleje pred manželkou, tak som si istý, že si vyberie keš. títo ľudia sú úplne zblbnutí socialisticko-mafianskou vládou počas 12 rokov.
 

 

Myslis, ze manzelka je hlupa? Desiateho Janosikovsky zareve: listky alebo peniaze! a uz si skoncil s ulievanim :-) Budes moct maximalne tak uliat si so susedom dva-tri na kapurke a to je asi vsetko...
.
Teda ak clovek ma manzelku, pred ktorou si treba veci ulievat. U nas to tak nastastie nie je :-)
 

ako si prisiel na tycg

58.28%? to ze to "pocita" ten web, tak to nedava zmyslel...
,
https://www.finstat.sk/3139667...
tu je detail, ale ak mame 850 tis zamestancov a kazdy ma priemerne 5 eur a neratame dovolnky a sluzobne cesty, tak sa dostaneme k 1 milirde EUR rocne pre hracov na trhu straveniek. ak to znizime o dovolenky ap, tak stale sme na 900 mil EUR rocne. a maju narok na 3% tak to je 27 mil, za ktore to musis vytlacit, rozdistrubuovat atd. ak tito mali trzby 13 mil, tak maju 50% trhu, co je slusne.
chapem, ze ludia sa na to pozeraju ako na vyber, ale snad aj nejake sluzby poskytuju.
"autor nikdy nepracova v tomto odvetvi a prvy krat sa stretol s Ticket restaurant v Rakusku v roku 1995"
 

 

Provízie od reštik sú omnoho vyššie - majitelia reštaurácií hovoria až o 15%
 

ale to mozu lahko zregulovat

... 15% sa mi zda ale privela
 
Hodnoť

Len tak na okraj...

Autorke akosi uniklo, že členom AZZZ je "Asociácia moderných benefitov", čo je "profesionálne združenie firiem, ktoré poskytujú stravovacie poukážky na Slovensku. Asociácia vznikla v roku 2002 s cieľom rozvíjať kvalitu poskytovaných služieb v oblasti stravovania a podporovať celý systém stravovacích poukážok. Členmi AMOBE sú všetci kľúčoví poskytovatelia stravovacích poukážok na slovenskom trhu. Hlavným cieľom asociácie je sústavné zvyšovanie kvality a rozvoja celého systému stravovacích poukážok: od ich vydavateľov cez užívateľov až k stravovacím zariadeniam. Asociácia vystupuje aj proti zneužívaniu poukážok ako druhotného platidla, ktorým v žiadnom prípade stravné poukážky nie sú."
Zdroj: https://www.azzz.sk/clenovia/a...

Takže je jasné, prečo sa AZZZ "nepozdáva" návrh ministerstva a presadzuje "zrušenie klasických papierových stravných poukážok a ich nahradenie výlučne elektronickou formou", čo je vlastne agenda emitentov gastrolístkov.

Tým sa nám počet strán v diskusii zužuje o jednu a máme tu:
- ministerstvo,
- AZZZ a ich členov - emitentov gastrolístvkov,
- RUZ,
- odbory.

A pri odboroch je otázka, kto to hovorí, pretože napr. v rámci KOZ na viacero otázok neexistujú jednotné názory.
A v minulosti sme už podľa medializovaných informácií zažili, že napr. OZ KOVO bral peniaze od niektorých zamestnávateľov a potom - čuduj sa svete - u nich akosi neorganizoval protesty.

Inak, sa mi ľúbi argument: "Zavedenie možnosti finančného príspevku podľa odborárov ohrozí zdravie zamestnancov: ak budú namiesto gastrolístka dostávať peniaze, prestanú chodiť na obedy a budú náchylnejší nevyčerpať si poľudňajšiu prestávku."

Takže ľudia sú takí sprostí, že keď dostanú peniaze miesto gastrolístkov, tak prestanú chodiť na na teplý obed. Na druhej strane som akosi nezaznamenal, že by odbory žiadali napr. obmedziť volebné právo týchto ľudí, lebo veď keď sú takí sprostí, že nebudú jesť, ako môžu byť schopní voliť svojich politických reprezentantov?
 

:-)

Ešte je srandovné, že mne sa s elektronickým gastráčom nedá platiť vo všetkých reštauráciach. Ale vo všetkých obchodných reťazcoch áno. Načo mi je kartový gastráč, keď ho skoro polka reštaurácii, bistier, kolíb neakceptuje? Papierové hej, lebo tie vedia ešte otočiť v obchodných reťazcoch.
 

 

Áno, dáva to zmysel, lebo od jednej reštaurácie si môžu nauctovat poplatok 10 percent, ale keď tam príde rokovať veľký obchodný reťazec, tak to bude menšia provízia.. takže ak niekto tvrdí, že reštaurácii vyhovuje viac ako hotovosť gastrolistok alebo gastrokarta, tak zavádza.. gastrokarta je pre nich celé zle,gastrolistok menšie zlo, hotovosť ideál aj so sprepitnym ..
 

Bingo!

Takto prenášali stratu na obchod, kde nakupovali potraviny a odpadla aj administratíva.
 

 

Dalsia vec na ktoru sa nemyslelo je, ze ta gastrokarta neni z titanu. Uz teraz mi nefunguje bezdotykovy cip. Banky karty vymienaju casom.
 

To nebude tým

Mne to raz ide a raz nejde. Tak som sa naučil platiť iba kontaktne. Navyše a čo je podľa mňa tiež vážny problém, pri platbe gastrokartou to nepýta PIN. Takže ak máš veľa kreditu a stratíš kartu, tak o všetko prídeš bez akejkoľvek ochrany.
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Najčítanejšie z ekonomiky