Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Spor o gastrolístky vrcholí, majú prísť o monopol. Čo sa chystá? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

mna by zaujimalo ako to je
ked nie raz som videl prevadzkara pizzerie v nasom meste platit v obchode za plny kosik, evidentne nakup do pizzerie, gastrolistkami... to oni pozbieraju listky/platby od hosti a potom s tym platia v obchode? To je mozne? Listky boli od roznych spolocnosti a mal ich pri platbe stovky a platil sumu daleko na 100 EUR... stal som za nim v rade, a pokladnicka sa nikdy netvarila, ze by s tym mala problem. Doplnim, ze pokladnicka v obchode tie gastrolistky hned peciatkovala.
prengelo
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

 

Takto to robia mnohi, osobne poznam. Majitel restauracie by gastrace zakazal a tiez mu prekaza, preco nejaky prostrednik zaraba na praci restauracie a praci zamestnanca?

Co mam info, ked ide restauracia vymenit gastrace za peniaze, tak nedostane plnu sumu ako na papieri ale strhava sa z toho poplatok takze aj on prichadza o peniaze. Preto sa niekto rozhodnu ze radsej za ne nakupuju tovar a nech stratu za zamenu listkov znasa niekto iny.

Chcel som najst link ako dokaz ale narychlo som nenasiel odkaz kde to presne popisuju gastrofirmy s percentami. Ak niekto mate, hodte do fora plz.
 
Hodnoť

mne

sa najviac osvedcilo platit za jedlo peniazmi, vlastne platit za vsetko peniazmi
 
Hodnoť

 

Odbory tradicne stoja na strane "nasich" ludi.
 
Hodnoť

Obľúbený emitent

Ja mám dvoch obľúbených emitentov - NBS a banky. NBS mi dáva gastrolístok z ktorého mi vždy vydajú, berú ho všade a na konci roka mu neskončí platnosť a berú ho aj v zahraničí. Volajú to bankovky.

Od toho druhého mám gastrokartu ktorá funguje rovnako ako tie bankovky. Volajú to kreditná alebo debetná karta.

Ozaj odporúčam, som s nimi spokojný.
 

 

Z tych debetnych "gastrokariet" musi prevadzkovatel restiky tiez zaplatit proviziu. Ale taky je uz svet, kazdy musi platit vypalne z penazi, ktore prijme.
 
Hodnoť

Odbory na strane biznisu

Citát:
"Zavedenie možnosti finančného príspevku podľa odborárov ohrozí zdravie zamestnancov: ak budú namiesto gastrolístka dostávať peniaze, prestanú chodiť na obedy a budú náchylnejší nevyčerpať si poľudňajšiu prestávku."

Tento citát najlepšie vystihuje mentálny svet slovenských pseudoodborov. Lístky majú zmysel iba pri závodnom stravovaní. Pri gastrolístkoch, ktorých zamestnanec dostane za rok v omnoho menšej hodnote, ako spotrebuje financií na nákup potravín mnohí zamestnanci i dnes uprednostňujú nákup tovarov za gastrolístky a prípravu jedál doma, aby si ich následne nosili do práce a tak ušetrili. Spolitizovaní odborári sú ako vždy úplne mimo reálneho sveta pracujúceho človeka a stoja na strane biznisu, ktorý, ako sa zdá, majú v rukách "naši ľudia"......
 

"nie su" ;)

uz teraz maju odbory osobnu skusenost... jeden "ich clovek" a.k.a. opička prestala pred par mesiacmi dostavat gastrace na MSSR a uz niekolko tyzdnov hladuje...
 
Hodnoť

 

zdá sa mi paradoxné v diskusiách na túto tému že jedni podnikatelia ( zamestnávatelia ) lobuju proti iným podnikateľom ( emitentom gastrolistkov ) . najviac ich irituje to koľko na tom dokážu tí druhí zarobiť, Kecy o tom že sú okrádaní zamestnávatelia aj zamestnanci sú trochu pokrytecké, To , čo sa deje s gastrolístkami, ked už sú v obehu, provízie ktoré si pýtajú emitenti od reštaurácií a obchodných reťazcov, je mimo nich.


Štát sa prizerá, je jednoduchšie vybrať dane od par emitentov ako kontrolovať tok peňazí v húštine kreatívneho účtovnictva poskytovateľov stravovacích služieb. Gastrolistky v momente keď sa dostanú k zamestnávateľom a následne stravníkom stavajú ceninou. A tam ma pravo stát zasiahnuť , regulovať , zabezpečiť aby jeden aktér na trhu druhého nevydieral, lebo to je naozaj scestne akým sposobom to emitenti voči poskytovatelom stravovacích sluzieb robia. To akoby mi pokladnicka v supermarkete povedala ,že moje euro ma iba hodnotu 95 centov... T.j. stat by mal určiť maximalnu proviziu pri opatovej vymene-nakupe gastrilistkov za hotovosť.

Dalšou perlou v tomto bordeli je kto a prečo dopustil aby sa gastráčmi mohlo platiť v supermarketoch, keď fundamentom zákona je aby pracovník dostal počas pracovnej zmeny teplú stravu. To je iba ďalší dôkaz slovenského talentu vyrábať hlúpe a k tomu ešte nekontrolovateľné predpisy. Toto je priestor kde by mali lobovať poskytovatelia stravovacích služieb, aby sa gastrolístkami mohlo platiť iba teple jedlo...

Za čo lobujú zamestnavatelia neviem. Vedia , že gastrolistky sa nezrušia, , a tým že pracovník si bude môcť vybrať resp. zamestnávateľ bude musieť ponúknuť na výber gastrolistky alebo peniaze budú mať určite viac roboty ako doteraz.

Bolo by zmysluplnejšie zasadiť sa o to aby na trhu bol priestor pre ferovú suťaž, a nie ako vytrvalo argumentujú tí najliberalnejší, že trh to všetko vyrieši , a sam od seba...
 

 

Mira, lo feo es, ze tie gastrolistky expiruju na konci roka a ak ich do 10-ich dni (Cheque) alebo mesiaca (Edenred) po skonceni roka nevratis, tak kaput, nenavratne si o peniaze prisiel. Najdes ich napriklad v marci, ked si oblecies tu vetrovku, ktoru si mal naposledy v jeseni a uz len spocitas straty. Vies, aky je to pocit najst 14 nepouzitych listkov z minuleho roka? Ja viem.
.
A presne v tomto bode sa mylis, ze by boli listky ceninou a aj v clanku to mas napisane, ze vydavatelia sa vehementne brania oznaceniu, ze by listok bol cenina. Lebo by na to platil uplne iny rezim.
.
Cele je to feo a dokonca az mierda.
 
Hodnoť

Hm,

ľudia by mali "rozchodovať" o svojich peniazoch, ... nie nejaké pofidérne politické ohlupovanie či mafiánske rozhodnutia sociálne cítiacich vládnych papalášov ... od gastrolístkov až po vlaky či obedy zadarmo, ktoré nikdy zadarmo neboli, nie sú a ani nikdy nebudú ... :)
 
Hodnoť

kazde 4 roky to iste

Koho sa to najviac tyka? Zamestnacov
Pytate sa zamestnancov? Myslim realnych ludi nie nejake trapne odbory, ludi na ulici

Odpoved bude ze to mozete zrusit a firmy rozpustit. Firmy na gastrolistky su obycajny nepodstatny prostrednik, ktory si berie provizie z nulovej pridanej hodnoty. Uz len hlasovanie tu na SME hovori jednoznacne za zrusenie.

Nerozumiem o com su tie diskusie? Naco sa vobec pytat organizacii ked sa v prvom rade nezaujimate o ludi? Zrusit vsetko a kazdemu pridajte na ucet XX dni x XX Eur na stravu a vybavene.

Robite z ludi nesvojpravnych hlupakov, ktori potrebuju povedat ze sa maju ist najest? Tieto iracionalne argumenty su na rovnakej urovni .. ako ja budem radit sefovi DOXX koho ma volit vo volbach, lebo podla mna sa nedokaze rozhodovat samostatne a potrebuje nariadenie. Absurdne cele .. aj to vase trapne lobby za ponechanie. pokuty za kartely hovoria za vsetko.

Nejaka organizacia co nikoho nezaujima tu riesi nejaku zvysenu byrokraciu pre firmy? Ty AZZZ pytal si sa ludi co chcu lebo ich sa to tyka primarne .. rozpustit AZZZ, Sodexo, DOXX atd atd a vsetky podobne spolocnosti, ktore sa prizivuju na praci inych ludi.
 
Hodnoť

Coop Trnava

Najlepšie to vyriešila Jednota Trnava. Zamestnanci majú plastové kartičky, na ktoré im chodí stravné, ALE, môžu nimi platiť LEN v prevádzkach Jednoty TT, kde ako všetci vieme majú výborný vyber menučok a iných teplých jedál! Takze čo im zamestnávateľ dá, to si aj zoberie, aj s maržou. Okrem toho núti zamestnancov minút aj svoju časť u neho. JE TOTO VÔBEC LEGÁLNE???
 

 

Keby to tak bolo, tak by to tak uz nebolo.
 

 

Pracuje mi tam manželka !
 

 

podľa mňa toto legálne nie je.
mimochodom trnavská Jednota sa v porovnaní s ostatnými môže hanbiť.
my sme si to uvedomili počas dovolenky na strednom Slovensku, stačilo porovnať úroveň predajní.
 

 

Ak myslíš napr Jednotu Krupina, tak je to dlhodobo najlepšia Jwdnota na SK. Aj s pohladu obchodu, viem, robím s nimi
 

bingo!

boli sme v okrese Krupina.

musia to tam dirigovať mimoriadne schopní ľudia, klobúk dolu.
trnavská Jednota nech sa hanbí.
 

ano, je to legalne

§ 152 Stravovanie zamestnancov, Zakonnik prace

(2) Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku 1 najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby ..
 

 

Ešte raz a pozorne si prečítaj môj príspevok prosím. Aké hlavné, teplé jedlo si kúpiš v potravinách?
 

 

Cital som ale ak tam bola ironia tak to nebolo zrejme. Nepoznam Jednotu Trnava v zmysle prevadzky, z toho co si pisal som si myslel ze maju nejaku restauracnu cast resp. sekciu kde maju obedy.

Ak nemaju tak potom neviem .. este keby nejaky suflikant ale vacsia spolocnost, neverim ze si to neoverili s pravnikmi ci je to ok. Ale dobra otazka, potom neviem.
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Najčítanejšie z ekonomiky