Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie patrí nedostatočná konzumácia ovocia medzi najčastejšie rizikové faktory, ktoré prispievajú k zvýšenej úmrtnosti obyvateľstva. Ovocie má náležitú energetickú hodnotu, hodí sa pri dodržiavaní špecifických diétnych režimov a navyše obsahuje vlákninu, vitamíny a minerálne látky.
Látky obsiahnuté v ovocí sú potrebné nielen pre normálny život, ale aj pre kvalitný pracovný výkon. V prípade ich nedostatku sa môžu vyskytnúť aj zdravotné problémy.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča každému človeku zjesť najmenej päť porcií rozličného ovocia (a zeleniny) denne. Pod porciou ovocia sa rozumie jeden ovocný plod, napríklad jablko alebo hruška, šálka drobných ovocných plodov, akými sú hrozno, ríbezle či maliny, alebo aj pohár čistej ovocnej šťavy. Do denného jedálneho lístka je možné zahrnúť aj sušené, mrazené a konzervované ovocie. Ovocné konzervy sa však presládzajú sirupom a obsahujú menej vitamínu C.