Potrava vegetariánov musí byť takisto vyvážená
V súčasnosti sa čoraz viac ľudí zaoberá myšlienkou, že prestane konzumovať „zvyčajné“ druhy mäsa, ako aj mäsových výrobkov z hovädziny, bravčoviny a hydiny. Začínajú sa zaujímať o menej tradičné druhy, akými sú divina, mäso z rýb či pštrosov. Zároveň vzrastá aj počet tých, ktorí sa postupne zriekajú konzumácie akéhokoľvek druhu mäsa a stávajú sa vegetariánmi.
Takýto vývoj je podmienený viacerými faktormi, akými sú napríklad choroba šialených kráv, slintačka a krívačka, hormóny v bravčovom mäse alebo antibiotiká v hydinových produktoch. Je to však spôsobené aj čoraz prenikavejším záujmom o zdravší stravovací štýl a udržanie si mladosti i sviežosti v každom veku. Ale všetko má svoje za i proti …
Dostatočne pestrá strava
U ľudí, ktorí vôbec nekonzumujú mäso, prípadne ho jedia veľmi zriedkavo, je dokázateľne nižší výskyt niektorých druhov rakoviny, cukrovky, vysokého tlaku a ischemickej choroby srdca, infarktov a náhlych mozgových príhod. Majú menšie riziko vzniku osteoporózy (rednutia kostí), nižšiu hladinu cholesterolu a málokedy sú obézni.