Nové trendy
Už v deväťdesiatych rokoch sa začali v západnej Európe častejšie konzumovať biopotraviny vyrobené z takzvaných bioproduktov. Tento trend sa postupne rozširuje aj na Slovensko. Bioprodukty sú suroviny získané z rastlín alebo živočíchov pestovaných či chovaných v rámci ekologického poľnohospodárstva. Pri ich produkcii sa nesmú používať hormóny, minerálne hnojivá, geneticky modifikované organizmy, pesticídy, farbivá a dochucovadlá. Výrobkom nesmie byť umelo predlžovaná trvanlivosť. Zvieratá sa chovajú v súlade s ich prirodzenými potrebami, musia mať dostatočný priestor na pohyb a chemicky neupravovanú potravu.
Biopotravina neznamená, ako sa mnohí nesprávne domnievajú, iba vegetariánsku potravinu (napríklad v susednom Česku bol ako výrobok roka 2004 vyhodnotený biouherák – maďarská saláma), ba ani potravinu označenú ako dia (pre diabetikov) či light (napríklad existuje biomlieko, a to sa predáva len plnotučné).
Značka bio nepatrí každému výrobku, ktorý takto producent označí. Môže tak byť klasifikovaná iba potravina spĺňajúca všetky vyššie spomenuté predpoklady, inak jej producent riskuje vysokú pokutu za klamanie spotrebiteľa.