Vinári majú rytierske legátstva, mliekari založili rád svätého Uguzona. Družstevníci utvorili úniu, v kluboch sa stretajú športovci aj rybári. Prečo by sa teda nezdružili aj gurmáni?
Ako riaditeľka hotelov pôsobila v siedmich krajinách. „Videla som rozdiely medzi Západom a Východom, ale aj medzi severom a juhom, aj rozdiely gastronomické,“ hovorí Sonja Divéová-Dahlová, generálna riaditeľka bratislavského Radisson SAS Carlton Hotela. Skúsenosti jej však mali čo povedať nielen ako hotelierke, ale aj ako členke klubu La Chaine des Rotisseurs. Jeho noví členovia pri prijímaní prisahajú, že si vždy budú ctiť a podporovať kulinárske umenie. Je jedno, či sú to profesionáli alebo amatéri. Členov je už vyše 25-tisíc zo sedemdesiatich krajín. Od roku 2005 aj zo Slovenska.
Podľa stredovekého cechu
V roku 1248 francúzsky kráľ Ľudovít IX. podpísal zakladajúcu listinu cechu Oyer Rotisseurs. Jeho členmi sa stávali zruční majstri pripravujúci husi na ražeň. Postupne sa členstvo rozšírilo aj na odborníkov pripravujúcich pochúťky z ostatných druhov mäsa. Francúzska revolúcia a vznik republiky však urobili koniec remeselníckym spolkom spájaných s panovníkom, dvorom a šľachtou. Až v roku 1950 sa francúzski šéfkuchári Louis Giraudon a Marcel Dorin i gurmáni Auguste Becart, Jean Valby a Sailland-Curnonsky rozhodli obnoviť starý spolok. Aj keď si La Chaine vedie štatistiky podľa profesií, netvoria ho iba majstri varešky. Veď dnešný prezident klubu v Paríži, kuvajtský rodák Yam Atallah je expertom na obchodné právo.