SME
Soňa Hudecová-Podhorná

Soňa Hudecová-Podhorná


Zoznam článkov autora

Venza, vysokoškolské mestečko na bratislavských Mlynoch
Príbeh troch študentských jedální, ktoré držia krok s dobou.
Hotel Zelená Lagúna, Domaša
Manažovať hotel znamená angažovať sa v regióne.
Slováci čoraz viac vyhľadávajú svetové chute.
Ich meno neznie povedome. Tvár nepoznáte z televíznej obrazovky alebo z reklamného plagátu. Ale keď vám od nich prinesú jedlo, ani na sekundu nezapochybujete o ich profesionálnej poctivosti, šikovnosti, zaujatí pre…
Čo stačilo pred troma rokmi, dnes je už málo. V technike, vybavení hotela, ale aj v prestávke na kávu a občerstvenie.
Patríte k nim tiež? „Tie pirohy sú z prášku, zmrazené alebo ich pripravujete v kuchyni?“ pýtajú sa stravovací nedôverčivci, hneď ako vkročia do reštaurácie. Už myšlienka, že by sa jedlo čo len stretlo s polotovarom,…
Okrem hostí‚ ktorí v našich historických hoteloch prebývajú kvôli biznisu alebo romantickému pobytu vo dvojiciach, k nám lákajú aj cestovateľov spoza hraníc dychtivých po poznaní kultúrneho dedičstva‚ labužníkov…
Deväť z desiatich zahraničných hostí oochutnať jedlo‚ ktoré sa stalo symbolom i vlajkovou loďou slovenskej kuchyne.
Našim praprapradedom vraj padal z neba nebeský pokrm. Lahodný a výživný, čo dával silu na dlhé putovanie púšťou. Nuž pokojne to mohli byť štrúdle – makové, tvarohové, višňové. Sú totiž také božské, že práve ony…
O kombinácii s kapustou a lokšou vravia často aj zahraniční hostia ako o chutnejšej než slávna pomoranská hus s gaštanmi, nantská kačica s pomarančmi alebo pekinská chrumkavá v škrobovej múčke.
Predsa bryndzové halušky! Znie odpoveď na otázku národného jedla. Ale máme radi aj lokše s kapustou, lekvárové palacinky, dobrú fazuľovicu a ryžu. Prišli sme na chuť olivám, objavili sme suši i krevety a predaj…
Varia osem pív, na pípe sú vždy aspoň štyri.
Dnešní konzumenti sú iní, neporovnateľne náročnejší na kvalitu a pivnú rôznorodosť.
„Želáte si to pikantné alebo len jemne?“ pýta sa čašník. Jasné, že riadne, však sme chlapi, nie? A tak sa na stôl nesie pravá indická rassam alebo thajská tom yum. Už po druhom hlte vypukne v ústach požiar.
Zážitková gastronómia prináša rozkoš zo samého jedla
Poznajú ich takmer v každom kúte sveta. Pokojne ich však môžeme považovať za typicky slovenské jedlo. Vo väčšine reštaurácií ich totiž predajú viac než akéhokoľvek iného dezertu.
Do reštaurácie sa chodíme predovšetkým najesť. Mnohí šéfkuchári si ale potrpia na to, aby si na svoje prišli všetky zmysly. Tak sa vlastne rodí zážitková gastronómia, v ktorej sa rúcajú mnohé zaužívané pravidlá a…
Čudný nepravidelný tvar, nepríťažlivá farba, žiadna vôňa... Pri pohľade na zemiaky sa nikomu nezačnú zbiehať slinky. A predsa sa dokázali presadiť nielen v ľudovej, ale aj v zážitkovej gastronómii.
Evu a Adama vraj vyhnali z raja jablko, dula, figa či broskyňa. Nebyť to na strome, pokojne by mohlo ísť o tekvicu. Máloktorý iný plod totiž stojí viac za hriech odtrhnutia. Dáva desatoraký úžitok a pestuje sa…
Somelieri odporúčajú pred jedlom pohár suchého sektu, niekto si však naleje sladký vermút. Gastronomické tradície velia brandy ako „nachttrunk“, Slováci siahnu po slivovici. Kto má nápojovú pravdu?
Káva, malinovka a obložený chlebíček. Desiatky rokov sa obligátne pohostenie porád, zasadnutí, školení či konferencií nemenilo. Nové trendy však zaviali aj do tejto oblasti profesionálnej gastronómie.

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (3. 9. 2025)
USD 1.165
AUD 1.790
CZK 24.485
JPY 173.100
CAD 1.606
GBP 0.870
HUF 395.580
PLN 4.265
CHF 0.937
SEK 11.003

Komerčné články

  1. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  2. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  3. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  4. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  5. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  6. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  8. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  1. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  2. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  3. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  5. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  7. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  8. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 18 330
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 800
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 641
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 856
  5. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 3 713
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 3 062
  7. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 2 718
  8. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 2 676
  1. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú.
  2. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  3. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  4. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  5. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  6. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  7. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  8. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  1. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 15 460
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 079
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 14 961
  4. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 13 539
  5. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 10 826
  6. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 9 066
  7. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 8 843
  8. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 7 091
  1. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  2. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  3. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  4. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  5. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  6. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  7. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
  8. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa vedie do SNP.
SkryťZatvoriť reklamu