SME
Soňa Hudecová-Podhorná

Soňa Hudecová-Podhorná


Zoznam článkov autora

Venza, vysokoškolské mestečko na bratislavských Mlynoch
Príbeh troch študentských jedální, ktoré držia krok s dobou.
Hotel Zelená Lagúna, Domaša
Manažovať hotel znamená angažovať sa v regióne.
Slováci čoraz viac vyhľadávajú svetové chute.
Ich meno neznie povedome. Tvár nepoznáte z televíznej obrazovky alebo z reklamného plagátu. Ale keď vám od nich prinesú jedlo, ani na sekundu nezapochybujete o ich profesionálnej poctivosti, šikovnosti, zaujatí pre…
Čo stačilo pred troma rokmi, dnes je už málo. V technike, vybavení hotela, ale aj v prestávke na kávu a občerstvenie.
Patríte k nim tiež? „Tie pirohy sú z prášku, zmrazené alebo ich pripravujete v kuchyni?“ pýtajú sa stravovací nedôverčivci, hneď ako vkročia do reštaurácie. Už myšlienka, že by sa jedlo čo len stretlo s polotovarom,…
Okrem hostí‚ ktorí v našich historických hoteloch prebývajú kvôli biznisu alebo romantickému pobytu vo dvojiciach, k nám lákajú aj cestovateľov spoza hraníc dychtivých po poznaní kultúrneho dedičstva‚ labužníkov…
Deväť z desiatich zahraničných hostí oochutnať jedlo‚ ktoré sa stalo symbolom i vlajkovou loďou slovenskej kuchyne.
Našim praprapradedom vraj padal z neba nebeský pokrm. Lahodný a výživný, čo dával silu na dlhé putovanie púšťou. Nuž pokojne to mohli byť štrúdle – makové, tvarohové, višňové. Sú totiž také božské, že práve ony…
O kombinácii s kapustou a lokšou vravia často aj zahraniční hostia ako o chutnejšej než slávna pomoranská hus s gaštanmi, nantská kačica s pomarančmi alebo pekinská chrumkavá v škrobovej múčke.
Predsa bryndzové halušky! Znie odpoveď na otázku národného jedla. Ale máme radi aj lokše s kapustou, lekvárové palacinky, dobrú fazuľovicu a ryžu. Prišli sme na chuť olivám, objavili sme suši i krevety a predaj…
Varia osem pív, na pípe sú vždy aspoň štyri.
Dnešní konzumenti sú iní, neporovnateľne náročnejší na kvalitu a pivnú rôznorodosť.
„Želáte si to pikantné alebo len jemne?“ pýta sa čašník. Jasné, že riadne, však sme chlapi, nie? A tak sa na stôl nesie pravá indická rassam alebo thajská tom yum. Už po druhom hlte vypukne v ústach požiar.
Zážitková gastronómia prináša rozkoš zo samého jedla
Poznajú ich takmer v každom kúte sveta. Pokojne ich však môžeme považovať za typicky slovenské jedlo. Vo väčšine reštaurácií ich totiž predajú viac než akéhokoľvek iného dezertu.
Do reštaurácie sa chodíme predovšetkým najesť. Mnohí šéfkuchári si ale potrpia na to, aby si na svoje prišli všetky zmysly. Tak sa vlastne rodí zážitková gastronómia, v ktorej sa rúcajú mnohé zaužívané pravidlá a…
Čudný nepravidelný tvar, nepríťažlivá farba, žiadna vôňa... Pri pohľade na zemiaky sa nikomu nezačnú zbiehať slinky. A predsa sa dokázali presadiť nielen v ľudovej, ale aj v zážitkovej gastronómii.
Evu a Adama vraj vyhnali z raja jablko, dula, figa či broskyňa. Nebyť to na strome, pokojne by mohlo ísť o tekvicu. Máloktorý iný plod totiž stojí viac za hriech odtrhnutia. Dáva desatoraký úžitok a pestuje sa…
Somelieri odporúčajú pred jedlom pohár suchého sektu, niekto si však naleje sladký vermút. Gastronomické tradície velia brandy ako „nachttrunk“, Slováci siahnu po slivovici. Kto má nápojovú pravdu?
Káva, malinovka a obložený chlebíček. Desiatky rokov sa obligátne pohostenie porád, zasadnutí, školení či konferencií nemenilo. Nové trendy však zaviali aj do tejto oblasti profesionálnej gastronómie.

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (22. 5. 2025)
USD 1.132
AUD 1.757
CZK 24.867
JPY 162.760
CAD 1.572
GBP 0.845
HUF 402.050
PLN 4.242
CHF 0.935
SEK 10.845

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 234
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 888
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 164
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 316
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 307
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 091
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 785
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 677
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  3. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 904
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 951
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 734
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 877
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 844
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 384
  7. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 232
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 194
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťZatvoriť reklamu