Keď máte v Bratislave chuť na tradičné slovenské jedlá, musíte za nimi vycestovať
Každý cudzinec, ktorý zavíta na Slovensko, potrebuje jesť a vari každý chce aspoň raz ochutnať aj niečo typicky slovenské. Kým mimo hlavného mesta slušne prosperuje množstvo kolíb a salašov, v Bratislave majú na výber najmä pizzerie, talianske a čínske reštaurácie, obľúbená je stredomorská kuchyňa, je tu niekoľko steak housov a grilbarov, mexických haciend, tri alebo štyri suši bary, indické a kubánske reštaurácie, varí sa maďarská, francúzska, česká či španielska kuchyňa. Nájsť kvalitnú slovenskú reštauráciu je však naozaj problém. Ako je to možné, ak dopyt určite existuje?
Vybrali sme sa na putovanie po reštauráciách, ktoré sa označujú za slovenské. Najznámejšia a najexkluzívnejšia je Slovenská reštaurácia na Hviezdoslavovom námestí. Je známa kvalitnou medzinárodnou kuchyňou, ale štýlovo nesúrodý interiér by potreboval totálnu obnovu a jedálny lístok uzemnenie nielen v cenách, ale najmä v sortimente. Pozrite si napríklad polievky: slovenská cesnaková polievka so sviečkovicou (185 korún), hydinový vývar s brokolicovými haluškami a kuracím mäsom (169 korún), šampiňónová krémová (175 korún) a konečne gazdovská kapustnica s mäsom a klobásou (185 korún)... Sviečkovica, brokolica ani šampiňóny nie sú najtypickejšie ingrediencie slovenskej kuchyne, akú by sme chceli predstaviť zahraničným hosťom.
Staroslovenská krčma (s nekrčmovými cenami) na Michalskej ulici hosťa zatvorí v podzemnej rytierskej atmosfére. Reštaurácia U remeselníka na Obchodnej ulici ho privíta miešanou medzinárodno-slovenskou kuchyňou. First Slovak Pub je aj v preklade pohostinstvom (hoci štýlovým a útulným), ktoré okupujú predovšetkým študenti, a Kolibu v Slávičom údolí by sme cudzincovi odporučili iba ako nenáročnú medzizastávku. Kto mu poradí Prešporskú kúriu, ten v nej už dlho nebol, no a v Leberfingerovi sa rustikálne vyžije predovšetkým prostredníctvom riadu. Petržalská Slovenská reštaurácia (pod krídlami pizzerie Dominika) a koliba s diskotékou Casey v Karlovej Vsi síce inzerujú slovenskú kuchyňu, ale pred cudzincom by sa patrilo pochváliť náročnejším zážitkom.