Výrobcovia „papučovej“ techniky do domácností si pochvaľujú, že sa im neustále zvyšuje predaj počítačov, DVD prehrávačov či domácich kín. Súčasne však stúpa aj predaj rozličných zariedení pre exteriéry. Mestský človek totiž túži čoraz častejšie po prírode. Aspoň na chvíľku vyjsť na trávnik či medzi stromy v záhrade. Relaxovať i hodovať.
Slovo barbecue vraj pochádza od trapperov zo Severnej Ameriky, ktorí tento spôsob prípravy odpozorovali od stredoamerických Aravakov. Prúty na uchytenie mäsa rezali zo stromu barbacoa. Iní zase tvrdia, že má pôvod vo francúzskom barbe-a-queue – pečení od fúzov po chvost. Barbecue je však iba jeden spôsob prípravy na ohni, ktorú nemôžeme uprieť už lovcom z kamennej doby. Neskôr si kuchári vymysleli desiatky iných úprav mäsa, napríklad marinovanie, kombinovanie, pasterizovanie, a k tomu sporák, rúru, tlakový hrniec, fritézu, mikrovlnku a napokon konvektomaty. Fajnšmekri postupne zistili, že tieto prekombinované jedlá a technológie uberajú z prirodzenej chuti surovín a že teda aj na tanieri platí staré známe: v jednoduchosti je krása a lahodná chuť. A tak sa aspoň príležitostne vrátili k jednoduchému pečeniu nad ohňom a v pahrebe.
Veľké predstavenie pre zrak, čuch a chuť
Zážitkovou gastronómiou sa spravidla chvália drahé reštaurácie. Ale ani lacnejšie nemusia ostať celkom bez kulinárskeho divadla. Podľa riaditeľky dunajskostredského penziónu Villa Rosa Oľgy Lukácsovej oni počítali s terasou na grilovanie už pred otvorením. Hostia majú o takéto jedlá a gastronomický zážitok taký záujem, že ich kuchári začiatkom júla pozývajú na špeciálny týždeň americkej kuchyne.