názor etnologičky
Národný nápoj
Podľa etnologičky Rastislavy Stoličnej sa národná gastronómia stotožňuje vždy s určitou skupinou obyvateľov konkrétnej krajiny. Pri slovenskej ide o jedlá a nápoje ľudových vrstiev. Preto za národné pitie považujeme borovičku a liehoviny z obilnín i ovocných štiav. Tieto destiláty sa nazývali pálenka, kvist, brent, špiritus a gajst.
názor experta
Podtatranská nôta
Majstrovstvo bartendra sa spozná podľa toho, ako vie namiešať koktail na mieru konkrétnemu zákazníkovi. Ako sa ho vie pýtať, ako zisťuje jeho obľúbené chute i náladu. Ak je to cudzinec, ponúknem mu niečo na slovenskú nôtu. Nemáme tu však veľa liehovinového pitia, vhodného do miešaných nápojov, pretože naše alkoholy sú silné, výrazné a aromatické. A tak nech slovenskosť zastupujú tunajšie plody – jablká, hrušky, tekvicový sirup. Vlastne sú dôležité iba otázky, či to pije pred haluškami alebo až po haluškách. V prvom prípade mu namiešam Apple Martini zo slovanskej vodky a jablkového likéru alebo niečo zo slivovice. V druhom prípade nad sviečkou nahrejem karpatské brandy špeciál a ozdobím jahodami a melónom. Vďaka plamienku sa vôňa ovocia bude pomaly a intenzívne uvoľňovať.
Michal Trizuliak, spoluzakladateľ