majstrovský nápoj
Smoked caipirinha
Limetku nakrájame na mesiačiky, pridáme rozdrvenú cukrovú trstinu, med a ľad, do šejkra zachytíme dym zo zapálenej celej škorice, narazíme naň miešací pohár a trasieme. Napokon precedíme do pohára s ľadom a ozdobíme citrusovými vlasmi. Takto si predstavuje údenú variáciu na tému brazílskeho koktailu Viliam Masný z Jerry´s baru v Žiline.
slovníček
Rum a cachaca
Nápoj otrokov sa zrodil z odpadu pri spracovaní cukrovej trstiny – melasy. Jeho názov vraj pochádza z kreolského rumbuillon (vzbura), latinského saccharum (cukor) alebo dokonca jamajského brum (cukrový likér). Medzi liehoviny preslávené na celom svete sa dostal prostredníctvom anglického admirála Pena, ktorý nahradil prídelový galón piva pintou rumu. Usporil tak lodný priestor a posilnil imunitu námorníkov. Posádke sa totiž vyhol smrtonosný mor aj po tom, čo sa pokazila pitná voda. Pre dlhú prepravnú cestu do Európy sa však rum vždy predával draho, a tak sa v rôznych krajinách odjakživa vyrábalo veľa náhrad. Predpisy Európskej únie im dnes prikazujú používať celkom iné označenie. Teda aj tuzemák, um alebo Morský vlk. Kým rum má domovinu na Antilách, trpkosladká cachaca pochádza z Brazílie. Ide tiež o nápoj z cukrovej trstiny, vzniká však destiláciou čerstvých zelených rastlín. Je základom slávneho koktailu Caipirinha i nápojov zvaných batidas.
Drinkyz veľkej misy
Veľa ovocia, šťavy i alkoholu, a predsa sa neopijete. Podmienkou je však servírovanie v terinovej mise s mnohými pohármi. Skrátka, drink pre veľkú spoločnosť.