Ľudia, ktorí majú problémy s trávením, by radšej vôbec nemali konzumovať huby
Veľkú časť plochy Slovenska pokrývajú lesy skrývajúce mnohé dary prírody. Patria medzi ne určite aj huby, z ktorých si ich milovníci cenia najmä hríby. Zber húb môže byť okrem spestrenia jedálneho lístka aj dobrou pohybovou aktivitou. Štatistiky udávajú, že hubár, ktorý sa „neponáhľa“, prejde pri náročnejšom zbere týchto plodín vzdialenosť ako hráč pri hre golfu.
Hubárskych znalostí a informácií pribúda, ale stále platí, že treba zbierať a kupovať iba také druhy, ktoré bezpečne poznáme. Neustále sa totiž objavujú nebezpečné otravy, hoci z približne 120 druhov toxických húb, ktoré sa na Slovensku vyskytujú, je životunebezpečných zhruba sedem.
Sú ťažšie stráviteľné
Obľúbenosť využívania húb v slovenskej kuchyni ako hlavného jedla alebo prílohy, „spestrovača“ či „upravovača“ najrozličnejších pokrmov je známa. Môžu byť nesmierne zaujímavou časťou jedálneho lístka. Treba však vedieť, z akého zdroja pochádzajú, aby neboli jedovaté alebo inak zdravotne škodlivé.