Vajce je jedna z najuniverzálnejších potravín. Buď teplé, studené, varené, v koláči a dokonca aj ako súčasť nápojov.
Začali to Holanďania v juhoamerickej Holandskej Guyane. Popíjali nápoj z ovocia, ktoré domorodci nazývali ahuacatl. Exotický hruškovec však v Európe nerástol, preto po návrate domov skúšali miešať drink z iných surovín. A tak sa im raz pod rukami zrodila liehovina z vaječných žĺtkov, brandy a cukru, chuťou, farbou i štruktúrou podobná avokádovej. O názov sa postarali Španieli. Aztécke slovko ahuacatl si prispôsobili ako abogado – čiže právnik. Tak prišiel na svet vaječný likér s holandským označením Advocaat.
Je jednou z vlajkových lodí najstaršieho liehovaru na svete, ktorý založil ešte v roku 1575 istý Lucas Bols. Vyrábajú ho aj firmy De Kuyper či Verpoorten. Holandskí konzumenti ho pijú v hustejšej verzii, nalievajú do širokého pohára, ozdobia šľahačkou a kakaom alebo zmrzlinou. Na export je určený tekutejší likér podávaný po jedle. Buď čistý, alebo v miešaných nápojoch či v káve pod názvom alžírska i holandská káva. Nemci a Rakúšania volajú vaječný likér nielen egglikör, ale aj familiárnejšie aierkoňak a pijú ho veľmi radi. Možno preto v nemeckej stopätnásťročnej likérke Waldemar Behn miešajú Spiegelei – jeden z chuťovo najlepších vaječných creams vo svete. „Do slovenčiny sa to prekladá ako Volské oko, čo je vďaka plastickému volskému oku na fľaši a vrchnáku v tvare rozbitej škrupinky naozaj výstižné,“ hovorí Pavol Kormúth, riaditeľ spoločnosti Bam-eko, ktorá túto prémiovú pochúťku dováža na Slovensko.