Znížený príjem minerálnych látok v potrave môže spôsobiť vážne zdravotné problémy
Hoci si to väčšina ľudí neuvedomuje, bez minerálov nevedia fungovať napríklad vitamíny. Akokoľvek sú vitamíny dôležité pre organizmus, nestačili a nevedeli by plniť svoje funkcie, ak by telu chýbali práve minerály.
Leto je priaznivé obdobie na konzumáciu zdravých potravín s bohatou minerálnou zložkou. Tá plní mnoho dôležitých úloh. Zúčastňuje sa napríklad na výstavbe a údržbe telesných tkanív. Pevnosť kostí a zubov je podstatne závislá od príjmu vápnika, fosforu a horčíka. Minerálne látky rozpustené v podobe solí zabezpečujú určité fyzikálne a chemické vlastnosti telesných tkanív a tekutín, najmä krvi a tkanivového moku. Umožňujú dráždivosť tkanív i schopnosť odpovedať na podráždenie, sú súčasťou bielkovín a tukov, hormónov i enzýmov a aktivizujú látkovú premenu.
Aby organizmus nahradil ich straty, minerálne látky musí prijímať sústavne v potrave alebo v tabletkách. Prvky, ktoré musí telo prijímať denne v gramových dávkach (napríklad sodík, draslík, vápnik, horčík), sa nazývajú makroelementy. Prvky v zlomkoch gramov (napríklad železo, zinok, mangán) sú oligoelementy a v zlomkoch miligramov ide o mikro- elemety (napríklad jód, kobalt, fluór). Oligoelementy a mikroelementy sa označujú ako stopové prvky. Všetky typy minerálnych látok sú nevyhnutnou súčasťou potravy.