Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Tisíc podôb zmrzliny

Stačí trochu vyplaziť jazyk a všade vám budú rozumieť. Studenú pochúťku lízal svet už pred mnohými vekmi. Milujú ju deti i dospelí a v práci ju využívajú kuchári, cukrári, baristi i barmani.

Tisíc rokov pred naším letopočtom jedli v Číne ryžové hrudky balené v snehu a Arabi neskôr miešali sirupy so snehom ako sharbats. Antický lekár Hippokrates predpisoval zmrzlinu ako liek na oživenie telesných štiav, rímsky cisár Nero jedával sneh z albánskych hôr zmiešaný s medom, ovocím a ružovou vodou. Francúzsky príspevok spočíval v prvej zmrzlinovej kaviarni, Amerika pomohla aj ručným prístrojom na výrobu zmrzliny a Nemecko jej dalo do vienka vynález chladničky. Taliani pridali do snehu soľ, a tak sa zrodila umelá výroba ľadu. Anglicko prišlo s nápadom na zmrzlinový vozík a broskyne so zapečenou zmrzlinou vznikli na počesť austrálskej speváčky Melby. Takmer každý národ prispel svojou troškou do spoločného „zmrzlinového mlyna“.

SkryťVypnúť reklamu

„Tunajší labužníci majú zase na svedomí obohatenie zmrzlinových tort o obľúbený tvarohový variant,“ hodnotí príspevok Česka a Slovenska Michaela Burianová zo spoločnosti Algida. Táto nadnárodná značka prišla v sedemdesiatych rokoch s nápadom ponúknuť kvalitnú zmrzlinu reštauráciám, cukrárňam i domácnostiam. Zaútočili ňou najmä na Francúzov, kde bontón lepších reštaurácií velil pripravovať vlastnú zmrzlinu. Napokon však mnohí šéfkuchári uznali, že priemyselne vyrábaná môže byť ešte chutnejšia než ich vlastná. Práve zmenám v postoji a vyše deväťdesiatpercentnému podielu priemyselných zmrzlín a nanukov vďačí aj zdravotná bezpečnosť dnešnej pochúťky. Koniec koncov, zje sa jej naozaj veľa – Američan, Mexičan či Austrálčan vyše dvadsať litrov ročne, severský Európan vyše desať litrov, južan takmer štyri a Čech i Slovák okolo troch litrov. V tej najrôznejšej podobe – ako dezert, súčasť ľadovej kávy, granít, alkoholických frappé či šerbetov.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DCN na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DCN na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 785
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 148
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 780
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 727
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 239
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 735
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 075
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 104
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Aplikácia Payme.

Bratislavčania výrazne ušetria za teplo a mohli by ešte viac. Zlacnie aj inde

Dôvodom sú nižšie ceny zemného plynu, štiepky i uhlia.

Richard Sulík
Burger King ponúka jedlo aj cez donáškové služby.