Do prírody chodíme v tomto ročnom období za čerstvými plodmi, pocvičiť si telo a potešiť si zrak farbami
O niekoľko týždňov nás čaká krásny kúpeľ očí. Bude to pozdrav jesene s ešte sýtejšími a pestrejšími farbami ako na jar. Navyše si vychutnáme plody babieho leta aj na tanieri či v pohári.
Príroda odkrýva skrytú koloratúru, lebo sa „zastavuje výroba“ chlorofylu, prirodzeného zeleného farbiva. Nové farby viac stimulujú oko najmä preto, že ich vytvorila množina pigmentov – karotenoidov, odrážajúcich široké farebné spektrum. Vytvára veľa drobných kontrastov, ktoré provokujú v zrakovom orgáne čulú aktivitu a pozitívne energetické napätie. Oko sa adaptuje na veľký počet mikropohybov, ktoré v podstate nevnímame. To je vhodné stimulačné cvičenie zraku.
HROZNO. Jeseň je však zaujímavá aj farebnými plodmi, ktoré sa v súčasnom období otepľovania objavujú pomerne skoro. Medzi pozoruhodné patrí hrozno. Je ľahko stráviteľné, príjemné, má relatívne nízky obsah kalórií (60 kcal na sto gramov) a nielen zaujímavé odtiene farieb, ale aj chutí a pozitívnych účinkov. Vracia vnútornú biochemickú rovnováhu, preto sa môže podávať najmä vo forme hroznovej šťavy v rekonvalescencii po najrozličnejších ochoreniach. „Tekuté“ hrozno sa používa aj pri liečbe rôznych zápalových postihnutí kĺbov, napríklad pri dne, keď je v organizme viac kyseliny močovej alebo pri poškodeniach kĺbových chrupaviek. Pôsobí aj močopudne, čo pomáha pri nenásilnej úprave hmotnosti. Kladne vplýva na rozličné zápalové ochorenia pečene, ktoré sú často spojené so žltačkou, a ochorenia močových ciest. Pri takzvanej hroznovej diéte, ktorá trvá v priemere sedem až desať dní, sa konzumuje iba hrozno a pije hroznová šťava. Zástancovia tejto „hladovky“ vyhlasujú, že hrozno omladzuje organizmus, posilňuje obranyschopnosť a veľmi prospieva pri regenerácii. Môže však trvať hoci len tri či štyri dni, ktoré tiež pomôžu. Hrozno je veľmi dobrým zdrojom draslíka, ale obsahuje aj fosfor, horčík, síru, sodík, vápnik, meď, zinok či železo a malé množstvo vitamínov C, E, B1, B2, B3.