Až desatina Slovákov prehráva súboj s alkoholom a musí sa liečiť
Vianoce a silvestrovská noc sa napriek predsavzatiam o zdravej výžive zvyčajne nesú v štýle plných stolov najrozličnejších dobrôt. Preto po sviatkoch mnohí radšej zďaleka obchádzajú domácu váhu. Ak si však vezmú ľudia pôvodné sviatočné stravovanie a zvyky Štedrého večera za svoje, prežijú sviatky v pevnom zdraví.
Všetky zložky tradičnej vianočnej potravy a zvykov totiž zapadajú do pravidiel racionálnej výživy takmer až vegetariánskeho typu, otužovania a duševnej hygieny. Na Štedrý deň sa kedysi po celý deň okrem ľahkých raňajok dodržiaval prísny pôst. Na štedrovečernom stole nechýbali všetky základné plodiny – jačmeň, ovos, hrach, orechy a ľanové semená, ba ani jabĺčka, kapusta a cesnak. Jedávala sa hustá hrachová kaša alebo kapustnica či kyslá hubová, prípadne šošovicová polievka. Potom prišli na rad bobáľky (opekance) s makom alebo bryndzou, niekde so sušenými slivkami a slivkovým lekvárom, inde zasa šúľance s makom či posýpkou a napokon pletený koláč „bába”.
Na sviatočnom stole na Slovensku bol a stále je na čestnom mieste aj alkohol. Počas sviatkov zvyčajne pijú aj tí, ktorí normálne nevezmú alkoholický nápoj do úst. Vraj sa to patrí.