Potravinárski experti priznávajú, že napriek preferovaniu biopotravín prítomnosť chemických látok v strave je nevyhnutná
Je to stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody. Tak Svetová zdravotnícka organizácia definuje pojem zdravie. Pocit zdravia si máme udržiavať a starať sa oň. Aj kvalitnou výživou a kontrolou jej hmotnostných následkov.
Potrava má šesť zložiek a ich pomer musí byť optimálny, zaručovať aktuálnu dodávku energie, reguláciu telesných funkcií a údržbu i výstavbu telesných tkanív. Veľmi často sú aj súčasťou afrodiziak, potravín a preparátov vzbudzujúcich pohlavnú túžbu, ktoré zvyšujú aj pracovnú výkonnosť. Sú to určité druhy cukrov, tukov, bielkovín, vitamínov, minerálov a voda. Energiu dodávajú len prvé tri zložky. Ak ju nespotrebujeme, prebytočné látky sa ukladajú najmä do podkožia ako zásobný tuk. Optimálnu výkonnosť zabezpečuje všetkých šesť zložiek, ale musia byť v predpísanej rovnováhe. Pri stravovaní, rozhodovaní o správnej výžive a dodržiavaní optimálnej hmotnosti si musíme však aj odpovedať, či jeme, keď máme hlad, alebo jeme, keď máme chuť. Ak totiž odstránime moment takzvanej mimovoľnej konzumácie v kine alebo pri čítaní, sledovaní televízie, konzumácie pri strese alebo šťastných chvíľach, urobíme prvý krok k správnej úprave hmotnosti.
PRECHODNÁ SKUPINA. Potraviny musia mať istú kvalitu a zloženie, ale aj špecifické účinky. Preto vznikol pojem funkčné potraviny – prechodná skupina, ktorá je pôsobením niekde medzi štandardnou stravou a liekmi. Majú sa konzumovať ako súčasť denného stravovania a okrem výživovej hodnoty priaznivo ovplyvňujú prechodný stav medzi zdravím a chorobou. Ich základným poslaním je prevencia. Posilňujú prirodzené obranné mechanizmy proti škodlivým vplyvom prostredia, priaznivo ovplyvňujú fyzický a duševný stav, upravujú hmotnosť, spomaľujú procesy starnutia. Nie sú to potravinové doplnky v tabletkách, práškoch či kapsuliach s obsahom vitamínov, minerálov či stopových prvkov, ale ani čerstvá zelenina, ovocie či klasické lieky.