Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Reštaurácie v centrách miest čoraz častejšie oslovujú turistov, kým domáci sa viac stravujú v nákupných alebo biznis centrách. Keď nejde Mohamed k hore, musí ísť jedlo za hosťom.

Obed ako pridaná hodnota

Napriek recesii a celkovému poklesu reštauračných tržieb tvrdí spolumajiteľ bratislavskej spoločnosti Pro Gastro Pavol Benčík, že ľudia do reštaurácií v nákupných a biznis centrách neprestali chodiť. Ich služby teda stále potrebujú, vyhľadávajú a ceny považujú za akceptovateľné. Takéto podniky plnia úlohu akejsi závodnej jedálne – niekomu stačí samoobsluha, iný potrebuje zrežírovať obchodný obed s obsluhou. Najdôležitejšia je však časová úspora.

SkryťVypnúť reklamu

Táto myšlienka zrodená z jednoduchého pozorovania spotrebiteľa nie je nová. Abrahámovín sa v tomto roku dožíva aj stravovanie v IKEA. Obchodné domy s nábytkom vznikli v roku 1958 a už o rok neskôr si spoločnosť uvedomila, že hladný zákazník bude zákazníkom s prázdnym vozíkom. A tak mu ponúkla aj čosi pod zub. Len tak bez konceptu. Ten sa rodil až za pochodu a postupne získal nezameniteľnú tvár. Vidno ju napríklad v tom, že hosťom na celom svete tam ponúkajú tri štvrtiny švédskych špecialít – Biff ? la Lindström, Pittypanna, Köttbullar či jedlá z lososa. Ostatné jedlá sú lokálne. A ľudia to prijali tak, že sa do IKEA chodia stravovať aj mimo nákupov. „Denne predáme približne tritisíc porcií,“ hovorí food manažér Mojmír Lieskovský. Kto to pozná, vie, že jedáleň v bratislavskej prevádzke praská vo švíkoch a snom vedenia je taká reštaurácia ako v Brne – so šesťsto stoličkami. „Návštevnosť sa pohybuje vo vlnách, akoby ani kríza nebola. Napriek tomu sme sa pripravili aj znížením cien približne o pätnásť percent.“ Spoločnosti sa to stále oplatí. Reštaurácia priláka spotrebiteľa (a udrží ho príjemne nasýteného), navyše sa vďaka nej zvyšuje aj predaj švédskych potravín. Nízka cena však nesmie znamenať nízku kvalitu. Rozumná cena sa dá dosiahnuť efektívnym výberom jedál, dodávateľov surovín i používaných technológií.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DX7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DX7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 25 702
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 979
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 770
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 530
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 840
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 746
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 480
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 370
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 158
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Zázrak v parlemente

Záborská, pevne sa spoliehajúca na hlasy fašistov, už videla svoje obmedzenie interrupcií ako hotovú vec.

Pacientov s covidom budú musieť zrejme zakrátko voziť do iných nemocníc, lebo bojnická bola v utorok už plná.

Koronavírus: Na Slovensku potvrdili 17 úmrtí, Česko pokračuje v rekordoch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
Podcast Dobré Ráno.