Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Reštaurácie v centrách miest čoraz častejšie oslovujú turistov, kým domáci sa viac stravujú v nákupných alebo biznis centrách. Keď nejde Mohamed k hore, musí ísť jedlo za hosťom.

Obed ako pridaná hodnota

Napriek recesii a celkovému poklesu reštauračných tržieb tvrdí spolumajiteľ bratislavskej spoločnosti Pro Gastro Pavol Benčík, že ľudia do reštaurácií v nákupných a biznis centrách neprestali chodiť. Ich služby teda stále potrebujú, vyhľadávajú a ceny považujú za akceptovateľné. Takéto podniky plnia úlohu akejsi závodnej jedálne – niekomu stačí samoobsluha, iný potrebuje zrežírovať obchodný obed s obsluhou. Najdôležitejšia je však časová úspora.

SkryťVypnúť reklamu

Táto myšlienka zrodená z jednoduchého pozorovania spotrebiteľa nie je nová. Abrahámovín sa v tomto roku dožíva aj stravovanie v IKEA. Obchodné domy s nábytkom vznikli v roku 1958 a už o rok neskôr si spoločnosť uvedomila, že hladný zákazník bude zákazníkom s prázdnym vozíkom. A tak mu ponúkla aj čosi pod zub. Len tak bez konceptu. Ten sa rodil až za pochodu a postupne získal nezameniteľnú tvár. Vidno ju napríklad v tom, že hosťom na celom svete tam ponúkajú tri štvrtiny švédskych špecialít – Biff ? la Lindström, Pittypanna, Köttbullar či jedlá z lososa. Ostatné jedlá sú lokálne. A ľudia to prijali tak, že sa do IKEA chodia stravovať aj mimo nákupov. „Denne predáme približne tritisíc porcií,“ hovorí food manažér Mojmír Lieskovský. Kto to pozná, vie, že jedáleň v bratislavskej prevádzke praská vo švíkoch a snom vedenia je taká reštaurácia ako v Brne – so šesťsto stoličkami. „Návštevnosť sa pohybuje vo vlnách, akoby ani kríza nebola. Napriek tomu sme sa pripravili aj znížením cien približne o pätnásť percent.“ Spoločnosti sa to stále oplatí. Reštaurácia priláka spotrebiteľa (a udrží ho príjemne nasýteného), navyše sa vďaka nej zvyšuje aj predaj švédskych potravín. Nízka cena však nesmie znamenať nízku kvalitu. Rozumná cena sa dá dosiahnuť efektívnym výberom jedál, dodávateľov surovín i používaných technológií.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DX7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DX7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 247
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 006
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 669
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 268
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 745
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 124
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 765
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 397
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 318
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 905
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

7 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

5 h