Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Reštaurácie v centrách miest čoraz častejšie oslovujú turistov, kým domáci sa viac stravujú v nákupných alebo biznis centrách. Keď nejde Mohamed k hore, musí ísť jedlo za hosťom.

Obed ako pridaná hodnota

Napriek recesii a celkovému poklesu reštauračných tržieb tvrdí spolumajiteľ bratislavskej spoločnosti Pro Gastro Pavol Benčík, že ľudia do reštaurácií v nákupných a biznis centrách neprestali chodiť. Ich služby teda stále potrebujú, vyhľadávajú a ceny považujú za akceptovateľné. Takéto podniky plnia úlohu akejsi závodnej jedálne – niekomu stačí samoobsluha, iný potrebuje zrežírovať obchodný obed s obsluhou. Najdôležitejšia je však časová úspora.

SkryťVypnúť reklamu

Táto myšlienka zrodená z jednoduchého pozorovania spotrebiteľa nie je nová. Abrahámovín sa v tomto roku dožíva aj stravovanie v IKEA. Obchodné domy s nábytkom vznikli v roku 1958 a už o rok neskôr si spoločnosť uvedomila, že hladný zákazník bude zákazníkom s prázdnym vozíkom. A tak mu ponúkla aj čosi pod zub. Len tak bez konceptu. Ten sa rodil až za pochodu a postupne získal nezameniteľnú tvár. Vidno ju napríklad v tom, že hosťom na celom svete tam ponúkajú tri štvrtiny švédskych špecialít – Biff ? la Lindström, Pittypanna, Köttbullar či jedlá z lososa. Ostatné jedlá sú lokálne. A ľudia to prijali tak, že sa do IKEA chodia stravovať aj mimo nákupov. „Denne predáme približne tritisíc porcií,“ hovorí food manažér Mojmír Lieskovský. Kto to pozná, vie, že jedáleň v bratislavskej prevádzke praská vo švíkoch a snom vedenia je taká reštaurácia ako v Brne – so šesťsto stoličkami. „Návštevnosť sa pohybuje vo vlnách, akoby ani kríza nebola. Napriek tomu sme sa pripravili aj znížením cien približne o pätnásť percent.“ Spoločnosti sa to stále oplatí. Reštaurácia priláka spotrebiteľa (a udrží ho príjemne nasýteného), navyše sa vďaka nej zvyšuje aj predaj švédskych potravín. Nízka cena však nesmie znamenať nízku kvalitu. Rozumná cena sa dá dosiahnuť efektívnym výberom jedál, dodávateľov surovín i používaných technológií.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DX7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DX7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  5. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni
  2. Proxenta získala ocenenie Developer roka
  3. HB Reavis postavil Bratislave novú autobusovú stanicu
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  7. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  10. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 16 766
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 8 597
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 041
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 266
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 540
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 979
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 637
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 395
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu 3 935
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska 3 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Centrum Nivy otvoria 30. septembra.

Investor musel riešiť dlhoročné prieťahy.


5 h
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Nebola to politická tlačovka. Bol to prejav ombudsmanky občana.


5m
Veci verejné Miroslava Beblavého.

V Los Angeles postavili diaľnicu za šesťdesiatšesť dní. Prečo to u nás nejde?


27. sep
Peter Tkačenko

Fico sa môže Hegerovi poďakovať, že je v strede diskusie.


4 h

Výrobca Horaliek zverejnil svoje letné výsledky, ktoré mali byť strašne zasiahnuté fašistickým bojkotom.


Neprehliadnite tiež

Monako.

Nemá ani daň z príjmu, ani z nehnuteľností či kapitálové dane.


7 h
Ilustračné foto.

Ako vznikol problém s križovatkou D1/D4 a čo bude ďalej?


24. sep
Minister Matovič.

Jeho tvorbu komplikuje pandémia.


24. sep

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  4. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  5. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  6. Milan Kuruc: Čomu pomohol odporúčaný homeoffice?
  7. Martin Ondráš: Stratili sme potravinovú sebestačnosť. Stratíme aj bezpečnosť potravín?
  8. Jakub Šimek: Ako po pandémii predbehnúť Estónsko je otázka za 20 bitcoinov
  1. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 832
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 14 459
  3. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 6 686
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 366
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 669
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 5 069
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 582
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 4 166
  1. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  3. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  4. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
Skryť Zatvoriť reklamu