Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Stále sa hovorí o trende nových miešaných drinkov ako o jedinej možnosti kultúrneho pitia. Pritom sa presadzuje iný trend – pitie archaickej klasiky.

Nápoje z Adamových čias

V módnych oblastiach zvyknú vládnuť protichodné prúdy. Na jednej strane novátorstvo a odvážne kreácie, na druhej zase evergreeny a nadčasová klasika. Haute couture (alebo cousine) je viac na obdivovanie a klasika na každý deň. Platí to aj v drinkoch. Kým stále ešte doznieva trend nových fantazijných miešaných nápojov, barmani a fajnšmekri oslavujú návrat starých, často zabudnutých receptúr. Manažéri rodinných liehovarov hľadajú denníky svojich pradedov, barmani navštevujú antikvariáty a hrabú sa v barmanských bibliách. „Vždy som si viac cenil čistotu, eleganciu a dokonalosť klasického nápoja, vrátane hosťa, ktorý si ho napriek inej móde objednal a vedel, prečo si ho vyberá.“ hovorí Ľuboš Rácz, barman roka 2008 z nitrianskeho Paladia.

SkryťVypnúť reklamu

Barmanom sa v súčasnosti podsúva názor, že ich profesionálnou úlohou je vymýšľanie nových drinkov. Ale aj tí najúspešnejší sa napokon priznávajú, že si vlastne radšej doprajú „čistý“ pohár alebo miešanú klasiku. Veď keď je pitie dokonalé, vylepšovať ho netreba. Spomeňme napríklad starý gimlet, koktail z džinu a limetkovej šťavy. Jeden barman ho zlepší rumom, ďalší pridá trochu likéru, iný použije módnu ovocnú infúziu, zmení dekoráciu, prileje sekt – a už máme nové pitie, na hony vzdialené od pôvodného. Niekto to vidí ako obohacovanie svetového fondu drinkov. Iní zase ako spotvorenie dokonalého nápoja. Tí hľadajú radšej odpovede na otázku, ako vlastne vyzeral prapôvodný recept na gimlet. Bol z Plymouthu alebo Dry ginu? A musela byť v ňom polovica Rose’s limetkovej šťavy alebo iný pomer surovín? Keď sme už pri gimlete, nie je lepšie vychutnať si dokonalý džin? Je iba na hosťovi, ktorému dá za pravdu. Či barmanskej legende Colinovi P. Fieldovi z parížskeho Hemingway baru hotela Ritz a jeho stálemu hľadaniu šokujúcich wow-efektov, alebo svetoznámemu Mníchovčanovi Charlesovi Schumannovi a jeho óde na klasiku.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E24 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4E24 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 645
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 166
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 160
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 870
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 665
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 459
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 779
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 145
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 958
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 619
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na celoplošné testovanie budeme potrebovať zhruba 48-tisíc ľudí. Otázka je, kde ich zoberieme

Na jedno miesto pripadá jeden vojak, potrebujeme naň však asi osem ľudí.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.
Dobré ráno

Dobré ráno: Testovanie nám dá pár týždňov, a potom čo?

Má to byť najväčšia operácia v moderných dejinách Slovenska.

Podcast Dobré Ráno.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Vláda sa spolieha na ľudí, ktorých nemá

Slovensko má chronický nedostatok zdravotníkov.

Peter Tkačenko

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy

Slovensko eviduje celkovo 98 úmrtí na Covid-19.

Ilustračná fotografia.

Neprehliadnite tiež

Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Aplikácia Payme.

Bratislavčania výrazne ušetria za teplo a mohli by ešte viac. Zlacnie aj inde

Dôvodom sú nižšie ceny zemného plynu, štiepky i uhlia.

Richard Sulík
Burger King ponúka jedlo aj cez donáškové služby.