Pivo je pomerne nízkoalkoholický nápoj z jačmenného sladu (alebo aj iných sladov – napríklad z ryže, kukurice), z chmeľu, cukru a vody. Pije sa zväčša desať- a dvanásťstupňové, ale aj silnejšie. Zriedkavejšie sa konzumujú pivá bez obsahu alkoholu alebo slabšej alkoholickej intenzity, hoci na trh postupne prenikajú zaujímavé pivá: šampanské, pšeničné, bylinkové alebo pivo s medom či dokonca s vitamínom E. Ich alkoholická „sila“ sa pohybuje v rozpätí 4,3 až 7,2 stupňa a najlepšie zaháňajú smäd. Podľa historikov je kolískou piva územie Mezopotámie (súčasný Irak) a poznali ho sedem- a možno až desaťtisíc rokov pred naším letopočtom. Niektorí hovoria aj o Číne ako o krajine prapôvodu výroby piva, kde vzniklo aj pestovanie chmeľu. Tiež sumerská kultúra pozná výrobu piva v období štvrtého tisícročia pred naším letopočtom. Na Slovensku vznikol najstarší pivovar vo Vyhniach v roku 1473. Pivo sa pôvodne varilo aj v slovenských domácnostiach nielen ako chutne omamný nápoj, ale aj ako surovina na výrobu polievok a rozličných kaší.
Máloktorý pivár vie, koľko druhov piva v skutočnosti jestvuje. Ich výpočet sa zdá byť veľmi bohatý: konzumné svetlé, polotmavé, tmavé, výčapné svetlé, polotmavé, tmavé, ležiak výčapný svetlý, polotmavý, tmavý, ležiak svetlý, polotmavý, tmavý, ležiak špeciál svetlý, polotmavý, tmavý, ležiak exkluziv svetlý, polotmavý, tmavý, porter tmavý, pivo so zníženým obsahom cukru pre diabetikov, nealkoholické pivo svetlé, polotmavé, tmavé, svetlé pivo hlboko prekvasené –ľahké pivo, pivo s vysokým obsahom kultúrnych kvasiniek, pšeničné pivo, minerálne pivo.
NIE VEĽMI VHODNÉ. Človek by si mal uvedomiť, že pivo nie je poväčšine veľmi vhodným nápojom. Je mimoriadne kalorické a jeho popíjanie postupne spôsobuje neželaný prírastok na hmotnosti. Aj preto sa mu pre vysokú energetickú hodnotu zvykne vravieť tekutý chlieb. Využiteľná hodnota jednotlivých druhov pív (uvádzaná v kilojouloch na liter, 1 kilojoule = 4,18 kilokalórie) je pomerne vysoká, najmä ak uvážime, že napríklad športujúci človek s hmotnosťou 70 kilogramov dokáže spáliť za hodinu mierneho poklusu „iba“ 2 820 kilojoulov (pri hodinovom behu rýchlosťou 13 km/h až 4 260 kilojoulov). Aký je obsah pív podľa druhov v kilojouloch? Svetlé pivá – konzumné 1 300, výčapné 1 550, ležiak výčapný 1 700, ležiak špeciál 2 200, ležiak exkluziv 2 500, diapivo 1 400, nealkoholické 670, ľahké 1 300, kvasnicové 1 700, pšeničné 1 550, minerálne 1 500, polotmavé konzumné 1 300, výčapné 1 550, ležiak výčapný 1 700, ležiak špeciál 2 200, ležiak exkluziv 2 550, diapivo 1 400, nealkoholické 670, tmavé konzumné 1 300, výčapné 1 600, ležiak výčapný 1 750, ležiak špeciál 2 250, ležiak exkluziv 2 600, porter 2 900, nealkoholické 670.